«Аташе» назавжди 26: у Франківську збирають підписи за петицію про присвоєння звання Героя України Андрію Бойку (відео)

Війна, Новини

26-річний телевізійник Андрій Бойко з позивним «Аташе» віддав життя за Україну 6 квітня 2023 року.

Про це інформує щоденна онлайн-газета  Голос ІФ.

На захист рідної країни він став 24 лютого 2022 – в перший день повномасштабного вторгнення одразу зголосився до оборони України. Боровся з окупантами на запорізькому напрямку поблизу Гуляйполя у складі 78-го окремого батальйону 102-ої окремої бригади Територіальної оборони імені полковника Дмитра Вітовського. 6 квітня близько 15:30 год під час виконання бойового завдання внаслідок ворожого обстрілу отримав смертельне поранення.

Свого часу Андрій працював головним оператором в ТРК «Вежа»: здійснював зйомку та монтаж телесюжетів до випусків місцевих новин, створював авторські телепрограми та YouTube проєкти.

Колеги-телевізійники зняли міні-фільм про «Аташе», заснований на його спогадах та дописах у соцмережах.

“Стара рідна панелька. Маленька затишна кухня. 3 духовки доноситься запах різдвяних пампухів. Мама ліпить вареники на Святвечір, я макогоном тру мак до куті, щось активно розказую мамі про все на світі. Радісно, а головне щиро, – Аташе, вставай!. – Різко підриваюсь, намагаюсь паралельно вслухатись, що відбувається навколо”, – так починається документальний фільм про франківського захисника України Андрія Бойка, який загинув в лавах ЗСУ біля Гуляйполя.

Андрій, не зважаючи на те, що здобував ще освіту і міг уникнути мобілізації, вирішив зголоситися до оборони України одразу після повідомлення про напад Росії.

«.. десь рік назад, я так курив, тільки під теплим балканським сонцем, на літній терасі в Боснії та Герцоговині, ще тоді пригадую в нотатнику записував плани на 2022 рік. З того, що планував так і нічого не встиг втілити, точно не планував бути командиром стрілецького взводу і захищати країну, більше ніж 1200 км від рідного міста, але все змінилось 24 лютого, коли вперше вдів наш піксель», – писав Андрій Бойко.

Колеги зібрали думки Андрія про життя на передовій.

«Окоп – це як власний дім. І б’єшся ти за нього, як за власний дім. Його ти пролив власним потом, його ти протер мозолями і обігріваєш ти його своїм теплом», – зі спогадів «Аташе».

Франківців просять підтримати петицію Про присвоєння звання Героя України (посмертно) загиблому військовослужбовцю ЗСУ Бойку Андрію Мирославовичу https://petition.president.gov.ua/petition/188862. Залишилось 45 днів , щоб зібрати ще 15 тисяч голосів.

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube  Голос ІФ, тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.