Поліція викрила шахраїв, які привласнили гроші понад десять тисяч українців

Кримінал, Новини
Національна поліція викрила шахраїв, які, за попередніми даними, привласнили гроші понад десяти тисяч українців. Ідеться про близько 15 мільйонів гривень.
Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на сайт Національної поліції.
Загалом викрили 56 учасників схеми. До спецоперації залучили понад 500 поліцейських, які проводили слідчі дії у 20 регіонах України.

Правоохоронці розповідають, що зловмисники розсилали фішингові посилання для отримання даних про банківські картки громадян. Так вони отримували доступ до рахунків. Загалом поліцейські виявили 11 спільнот: зловмисники об’єднувалися на закритих тематичних каналах і форумах.

Адміністратори таких спільнот розміщували оголошення про «підробіток». Охочим пропонували створювати й розсилати фішингові посилання, які дуже схожі на посилання офіційних ресурсів, пояснює поліція.

Ці посилання маскували різними способами. Наприклад, це могли бути пропозиції оформлення грошових виплат або продажу різних товарів, здебільшого — побутової техніки. Фігуранти шукали потенційних потерпілих на торгових онлайн-майданчиках.

За даними правоохоронців, вони писали продавцям товарів, видаючи себе за покупців. Листування переводили у сторонні месенджери, а туди надсилали фішингові посилання. На цих шахрайських сайтах пропонували ввести дані банківської картки нібито для зарахування грошей за проданий товар.

Після цього інформація про банківські картки потрапляла до шахраїв. А потім вони виводили гроші громадян на підконтрольні рахунки.


Поліцейські закликають громадян бути пильними та вкотре нагадують громадянам:
  • використовуйте функцію післяплати;
  • при надходженні товару перевірте його на пошті;
  • перевіряйте інформацію про продавця, почитайте відгуки про нього в Інтернеті;
  • не повідомляйте реквізити вашої банківської картки, а саме термін дії карти, коди, одноразові паролі, які приходять на телефон;
  • продаючи товар, остерігайтеся покупців, які мало цікавляться товаром, не торгуються, а одразу просять реквізити рахунку;
  • якщо ви стали жертвою шахраїв, звертайтеся до поліції за номером «102».

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ, тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.