“Франківська молодь активно долучається до волонтерства”, – дослідження

Без рубрики, Новини, Суспільство

Молодь Івано-Франківської громади готова підтримувати петиції, брати участь у форумах, проте не є активною у стратегуванні, молодіжній раді чи бюджетуванні.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Суспыльне Карпати.

Такі результати дослідження молодіжного середовища громади “Зробимо молодь гучнішою!”, яке презентували в Івано-Франківську.

Подія відбулася у контексті публічного діалогу “Стратегії для Івано-Франківська”. Участь в обговоренні взяли представники влади, молодіжних організацій, лідери думок та жителі громади.

Науковці Карпатського інституту аналітики “FrankoLytics” працювали над дослідженням з кінця 2022 року та упродовж чотирьох місяців. Воно проходило у три етапи: анонімне опитування молоді (його повністю пройшли 308 людей та 114 — частково), 16 особистих інтерв’ю та одна фокус-група для напрацювання ідей.

Зі слів Ольги Максимович, найактивніша молодь громади — віком 15-20 років. Щодо участі молоді у прийнятті управлінських рішень, то третина респондентів ствердно відповіли, що готові долучитися до формування політики Івано-Франківської громади. Однак вони рідко беруть участь у таких діях.

“Важливо опиратися на дослідження, щоб приймати рішення у сфері молодіжної політики Івано-Франківської громади та успішного впровадження майбутньої “Стратегії-2030”, — говорить Ольга Максимович.

Майже половина опитаних молодих іванофранківців не визначилися із довірою до влади. Молодь до 18 років більше довіряє владі, ніж після 25, каже координатор дослідження “Зробимо молодь гучнішою!”, аналітик регіонального економічного розвитку “FrankoLytics” Тарас Малишівський.

“Також франківська молодь активно долучається до волонтерства. Понад 60% опитаних займаються чи займалися ним упродовж останніх двох років. Досвід 2014 та 2022 років підтвердили, наскільки важливо підтримувати культуру волонтерства, — розповідає Тарас Малишівський.

У підсумку дослідження ми сформували перелік рекомендацій, який, сподіваємося, буде впроваджений у життя та позитивно вплине на розвиток молодіжного середовища у громаді”.

З його слів, третина респондентів брали участь у волонтерських акціях упродовж останніх двох років. І в їхніх пріоритетах — волонтерство для ЗСУ.

Під час дослідження також вивчали, які канали комунікації зручніші для молоді громади. Бути зрозумілими та цікавими — один з пріоритетів вдалої комунікації влади з молоддю, вважає керівниця аналітичного напряму Молодіжної ради Івано-Франківської громади Лілія Стрілецька.

“Ефективна комунікація для опитаних віком 18-25 — це Telegram-канали, Instagram, нижчу позицію зайняв Facebook. Натомість респонденти віком від 25 до 35 років визначили оптимальними джерелами комунікації Telegram-канали, Instagram, Facebook та YouTube.

Ми вже отримали позитивний вплив дослідження, адже відділи в деяких департаментах ОВА та міськраді створили доступні для молоді канали комунікації”, — каже Лілія Стрілецька.

Ознайомитися із результатами дослідження можна тут.

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ, тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.