Фейкові виплати, покупки в мережі та банківські аферисти

Кримінал, Новини

Найчастішими способами шахрайств являється викрадення коштів з банківських карток, отримання фейкових доплат та купівля, продаж товарів через Інтернет.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Поліцію Івано-Франківської області.

За допомогою до поліції звернулась 31-річна мешканка обласного центру із заявою про вчинене щодо неї шахрайства. Як з’ясувалося, потерпіла на одному із сайтів знайшла оголошення про продаж дитячого одягу. Зв’язалася з продавцем. Після попередньої домовленості з ним, жінка перерахувала на банківський рахунок незнайомця обумовлену суму за товар – 18 000 гривень. Проте продавець не відправив товар, не повернув гроші та перестав виходити на зв’язок.

А від банківських шахраїв постраждала 51-річна франківка. Аферисти зателефонували до неї та представились працівниками фінансової установи. Шахраї під приводом збільшення ліміту, виманили у заявниці близько 29 000 гривень.

Ще одне повідомлення про шахрайство надійшло до співробітників Коломийської поліції від місцевої мешканки. Як з’ясувалося, на мобільний додаток потерпілої надійшло посилання щодо матеріальної допомоги від ООН. Для отримання допомоги заявниця перейшла за посиланням. Після того, як жінка ввела дані своєї картки на фішинговому сайті, з електронного гаманця зникли близько 28 тисяч гривень.

Працівники поліції застерігають:

не відкривайте жодні невідомі посилання в месенджерах, соціальних мережах та SMS;

не довіряйте оголошенням та повідомленням, які обіцяють якісь виплати. Не вводьте на сторонніх сайтах дані своєї банківських карток;

співробітники банку ніколи не вимагають назвати цифри на зворотному боці картки (CVV-код), пароль від карти, термін дії, одноразовий пароль, код операції, який приходить на телефон;

якщо вас просять перевести куди-небудь гроші для того, щоб активувати або розблокувати картку, не довіряйте- це шахраї;

зберігайте всі документи, надані продавцем (фіскальні чеки, гарантійні талони, транспортні накладні), а також електронне листування. У разі виникнення непорозумінь вони стануть вашим підтвердженням здійснення покупки;

читайте відгуки про товар і продавця. Не здійснюйте передоплат, або ж цілої оплати за товар.

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ, тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.