Як розпочати вирощувати свиней

Новини, Суспільство

Тваринництво – це один з найдавніших промислів людини, який і наразі є актуальним. Хоча в нашій країні в останні кілька десятиліть ця галузь знаходиться в не надто гарному стані.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ.

Проте свинарство – це одна з найперспективніших напрямків тваринництва, особливо, якщо до справи підійти відповідно.

Обладнання приміщення

Якщо в господарстві вже є якесь господарське приміщення (наприклад, сарай), то будувати новий свинарник немає сенсу. Значно дешевше буде провести ремонт, придбати годівниці для свиней та інше обладнання вже в готовій споруді. Втім, важливо щоб приміщення відповідало певним критеріям.

Підлогу в свинарнику краще обладнати бетону, аби тварини не змогли зробити в ній підкопи. Стіни та перегородки краще облицювати деревом чи фанерою. Площу приміщення слід підбирати з розрахунку, що на одну свиню має припадати як мінімум два квадратні метри. В одному станку небажано утримувати худобу різних полів. Свиноматка з поросятами має перебувати відокремлено від решти тварин.

Щоб поросята швидко росли та правильно розвивалися, їм потрібно створити комфортні умови. Також треба заздалегідь подбати аби в свинарнику було зручно прибирати. Для цього можна обладнати підлогу з щілинами, куди б стікала волога. Як альтернатива – ванни з бетону, де б був передбачений отвір для зливу. За допомогою них продукти життєдіяльності тварин будуть самостійно прибиратися.

Крім цього важливо спроектувати вентиляцію, утеплити приміщення та зробити якісне освітлення. Встановлювати обігрівачі для свиней не треба, адже вони самі створюють велику кількість тепла. Поли встеляють соломою чи тирсою. Годівниці та напувалки мають бути герметичними, аби залишки їжі та води не протікали на підлоги і не спричиняли зайве забруднення, не провокували сирість. Таке обладнання пропонує Укрферма.

Заготівля кормів

Після того, як приміщення готове, слід зайнятися підготовкою кормової бази. При відгодовуванні свиней в їх раціоні обов’язково мають бути:

  • Овочі та коренеплоди;
  • Подроблений комбікорм (цільне зерно тваринам важко засвоювати, воно викликає розлади травлення та проблеми за кишково-шлунковим трактом);
  • Зелень (клівер, люцерна та ін.);
  • М’ясо-кісткове, рибне та бобове борошно;
  • Відходи м’ясного та молочного виробництва.

Після того як поросят відлучили від свиноматки, їх потрібно годувати по чотири рази на добу невеликими порціями. Коли вони досягнуть двомісячного віку, то можна вводити триразове харчування, а ще через два місяці – дворазове.

Коренеплодів бажано робити кашу, при цьому їх не варять, а запарюють. Незайвим буде додати молочну сироватку чи висівки.

Вибір молодняку

Перш ніж формувати поголів’я потрібно зрозуміти, для чого ви вирощуєте свиней. Є кілька варіантів:

  • На м’ясо та сало;
  • Для продажу племінних свиноматок.

Відгодовувати свиней на забій легше. Це стосується як організації господарства, так і реалізації кінцевого продукту. Для розведення свиней з подальшим продажем на ферми потрібен певний досвід, до того ж при недостатній кількості контактів важко реалізовувати молодняк. Тому новачкам краще зосередитись на виробництві м’яса.

В Україні користуються популярністю наступні м’ясні породи свиней:

  • Дюрок;
  • Ландрос;
  • Полтавська;
  • Хемпшир;
  • Червоно білопоясна;
  • Мангал та ін..

Наприклад свині ландрас у пів року можуть важити до 100 кг, що вже вистачає для забою. Тварина дасть багато якісного м’яса і зовсім невеликий шар підшкірного жиру.

Не менш важливе місце де купуються молодняк. Ферма має бути з гарними відгуками і працювати вже не перший рік. Поросята мають бути здорові, в міру вгодовані, чисті та сухі.

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ, тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 26

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.