День боротьби з цькуванням: прикарпатцям розповіли, чи можна уникнути булінгу у школі

Новини, Суспільство

Сьогодні, четвертого травня відзначається День боротьби з цькуванням, або Міжнародний день протидії булінгу.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ.

ООН визнала залякування і цькування, які буквально охопили школи по всьому світі, епідемією, і у 2012 році оголосила 4 травня Міжнародним днем протидії булінгу.

Будь-хто може стати жертвою булінгу. Досить опинитися в слабкій позиції або перейти комусь дорогу. Проте в більшості випадків в категорію жертв потрапляють діти, які так чи інакше відрізняються від своїх однолітків: фізичними даними, успішністю в навчанні, матеріальним станом, чи навіть характером.

Журналістка Фіртки поспілкувалась з психологинею Валерією Худзіцькою та дізналась, чи можна уникнути булінгу та як це зробити.

Далі подаємо пряму мову:

“Якщо говорити про шкільне середовище, то зараз існує багато програм, які спрямовані на профілактику і протидію булінгу, варто їх впроваджувати та користуватись.

Вони передбачають формування близькості й згуртованості між дітьми, відповідальність навіть за дрібні проступки, розвиток цінностей і етичних принципів у дітей, а також серйозне ставлення до дитячих проблем, на противагу формальному примиренню без справжнього вирішення суті проблеми”.

Як поводитись дитині, яку цькують? Як відстояти себе?

“Якщо говорити про постраждалу дитину, то її неможливо навчити уникнути булінгу, адже причина і відповідальність у кривдниках. Існує міф, що цькують лише якихось певних дітей – худорлявих, повних, низеньких, високих, рудих, незаможних.
Отож, це не так, якщо кривднику потрібний привід для цькування, він його знайде у будь-якій дитині. Тому дитина має мати сформовану впевненість, що може звернутись до дорослих, які допоможуть впоратись із булінгом, шляхом втручання в учнівські проблеми”.
Куди звертатись дитині, яка переживає булінг?
“Дитині варто звертатись одночасно до батьків і вчителів або шкільної психологічної служби. Або до тих осіб, кому більше довіряє. Тоді на рівні класу або школи відбувається розв’язання проблеми насилля. При потребі може бути також звернення до поліції або управління освіти.
Інколи проблеми намагаються замовчувати, для збереження репутації закладу, це діє на руку кривдникам, адже сприяє уникненню відповідальності.
Якщо у дитини немає можливості звернутись до батьків, вчителів чи шкільного психолога, дитина може самостійно звернутись на Національну гарячу лінію для дітей та молоді від організації Ла-Страда – 800-500-225 або 116-111″.
Або перелік інших телефонів довіри:
  • Дитяча лінія 116 111 або 0 800 500 225 (з 12.00 до 16.00);
  • Гаряча телефонна лінія щодо булінгу 116 000;
  • Гаряча лінія з питань запобігання насильству 116 123 або 0 800 500 335;
  • Уповноважений Верховної Ради з прав людини 0 800 50 17 20;
  • Уповноважений Президента України з прав дитини 044 255 76 76;
  • Центр надання безоплатної правової допомоги 0 800 213 103;
  • Національна поліція України 102.

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ, тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 26

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.