Коли Великдень 2023: дата та звичаї, чи буде вихідний в Україні

Без рубрики

Православний Великдень у 2023 році відзначається в середині квітня і має багато традицій.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на УНІАН.

Великдень 2023 – найголовніше свято у церковному календарі, присвячене воскресенню Ісуса Христа. Українці дуже люблять Великдень і готуються до нього наперед. Перед святом прибирають будинок, а у святковий вечір на стіл ставлять фарбовані курячі яйця та здобний паски.

Великдень – перехідне свято, дата якого залежить від місячного календаря, але він завжди відзначається в неділю. Перед Великоднем віруючі очищають тіло, дотримуючи суворий 50-денний Великий піст 2023.

Коли Великдень 2023 – дата свята

Визначають, коли Великдень 2023, наступним чином: дивляться, коли настане перший повний місяць після дня весняного рівнодення (21 березня). Найближча до цієї повні неділя і є днем Великодня. Якщо ця дата випадає на єврейське свято Песах, то Великдень переноситься на тиждень вперед.

Православна Пасха 2023 відзначається 16 квітня. У католиків Великдень у 2023 році відзначається на тиждень раніше – 9 квітня.

Чому відрізняються дати православної і католицької Пасхи

Як ми вже згадували раніше, дата Великодня припадає на неділю першого після дня весняного рівнодення повного місяця. Чому ж розрізняються дати православної і католицької Пасхи, якщо місячний календар для всіх однаковий?

Дата Великодня є однією з причин розбрату між православною і католицькою церквами. Католики і православні використовують різні Пасхалії (методики обчислення дати Пасхи). Одна з відмінностей полягає в тому, що православна церква для визначення дати Пасхи використовує старий юліанський календар, а католики користуються новим григоріанським стилем.

У православ’ї днем весняного рівнодення вважають 21 березня за старим стилем – це 3 квітня в світському календарі. Тому православна Пасха відзначається не раніше 4 квітня.

Іноді дати Великодня можуть збігатися. Наприклад, у 2025 році і католики, і православні відзначать Воскресіння Господнє 25 квітня. Найчастіше дати розрізняються на один або два тижні.

Вихідні на Великдень 2023

Великдень завжди випадає на неділю, тому сам по собі є вихідним днем. В Україні офіційним вихідним також є Великодній понеділок. Однак через дію воєнного стану додаткові вихідні на Великдень в Україні скасовуються, і понеділок 17 квітня буде звичайним робочим днем.

Втім, рішення про надання вихідного залишається за роботодавцем. Також вихідний на Великдень можливий у тому випадку, якщо воєнний стан скасують до 16 квітня.

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ, тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 26

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.