Україна почала експортувати електроенергію до Європи: кому продаємо

Економіка, Новини, Суспільство

Україна вже почала експорт електроенергії до країн Європи – Молдови та Польщі – і має намір збільшити обсяги поставок. У планах вийти на показники, що перевищують минулорічні.

Про це повідомив міністр енергетики Герман Галущенко, пише щоденна онлайн-газета Голос ІФ.

Він зазначив: відновлення експорту є відповіддю України на російські атаки.

“Це доказ того, що у держави-терориста нічого не вийшло з погляду знищення нашої енергетичної системи. І зараз ми сподіваємося вийти на ті обсяги експорту, які були минулого року. Ми плануємо і вестимемо переговори щодо їх збільшення, бо сьогодні резерв у системі дозволяє це зробити”, – йдеться у повідомленні.

При цьому міністр запевнив: попри такі плани ключовим завданням є забезпечення внутрішніх потреб в електроенергії. А тому продаж ресурсу може бути будь-якої миті зупинено – це станеться у тому випадку, якщо “не буде забезпечено належного рівня генерації”.

На що підуть гроші

За словами Галущенка, доходи від експорту електроенергії дозволять залучити додаткові фінансові ресурси для відновлення енергетичних об’єктів, які були зруйновані або пошкоджені внаслідок російських атак. Тим не менш, визнав він, повныстю проблему ці гроші не вирішать.

“Ми не бачимо можливості повністю закрити за рахунок експорту відповідні фінансові потреби для відновлення енергосистеми до наступного опалювального сезону. Але можливість отримання цих коштів дозволить фінансово підживлювати наші генерації та компанії для того”, – зазначив міністр.

Хто купує

Наразі Україна вже експортує електрику. За словами Галущенка, поки продажі йдуть у невеликих обсягах в:

  • Молдову;
  • Польща.

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ, тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 26

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.