В Івано-Франківську відбулася публічна дискусія про зміни в освіті (відео+фото)

Новини, Суспільство

В Івано-Франківську відбулася публічна дискусія “ОСВІТА vs БІЗНЕС: стратагеми діалогу”. Студенти, освітяни, бізнес-спільнота та управлінці розмовляли про зміни в навчанні студентів відповідно до викликів сучасності.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Суспільне Карпати.

Учасники дискусії обговорили проблеми працевлаштування випускників вишів. За словами студента четвертого курсу Прикарпатського національного університету Святослава Білоуса, зараз навчальні заклади розширюють переліки спеціальностей, не враховуючи потреби на ринку праці.

“У нас є розрив між державним замовленням і тим, що на ринку праці. Насправді в нашому університеті є велика кількість юристів, перекладачів, лінгвістів. А потім ми маємо випадок, що на одне робоче місце — 15-30 людей. І є велика проблема в тому, що бізнес хоче одразу готового працівника і з досвідом роботи. І це — головна проблема. Ти не можеш здобути досвід роботи перед тим, як йти на роботу, але його від тебе вже вимагають”, — каже Святослав Білоус.

В Івано-Франківську відбулася публічна дискусія про зміни в освіті
Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Очільник студентського самоврядування Івано-Франківського національного технічного університету нафти й газу Олександр Аршулік каже: щоб не залишитися без роботи після отримання диплома, треба ретельно вивчати ринок праці та пропозиції навчальних закладів.

“Краще ознайомлюватися із самою суттю освітніх програм, які обираєте. Тобто, “не вестися” на гарні цифри, як плата за навчання чи кількість бюджетних місць. Обирайте своє майбутнє на найближчі чотири-шість років. Все залежить від вишу, як він подає освітні програми, що він туди “закидає, яку начинку”, як вони проводять профорієнтаційну роботу”, — радить Олександр Аршулік.

В Івано-Франківську відбулася публічна дискусія про зміни в освіті
Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Представниця правління Бізнес Асоціації Івано-Франківська Галина Гривнак розповідає, що молодим спеціалістам не вистачає практики після отримання дипломів. Тому пропонує організовувати практику з другого курсу навчання.

“Ми хочемо створити з вишами базу для проходження студентами практики. Подавати їм запити, які в нас є потреби, співпрацювати з ними, реагувати, допомагати їм у формуванні. І що головне: прогнозувати, хто нам потрібен у майбутньому. Тому що сьогодні ми маємо набрати студентів й навчати тих, які будуть потрібні через чотири-п’ять років. Бо сьогоднішній день ми вже втратили чотири чи п’ять років тому”, — каже Галина Гривнак.

Результатом дискусії стала резолюція до всіх учасників сторін, яка має майже 30 рекомендацій, розповіла директорка Карпатського інституту аналітики “FrankoLytics” Ольга Максимович.

“Серед таких інноваційних — ми подумали, що було б добре, якби була сертифікована практика. Коли, наприклад, студент пройшов вишкіл, практику в Бізнес Асоціації й матиме документ, що він стажувався. І що це щось важить на ринку”, — пояснює Ольга Максимович.

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ, тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 26

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.