Харчування під час посту: прикарпатцям дали поради, як зберегти здоров’я та енергію

Новини, Суспільство

Великий піст є найсуворішим постом для вірян. Він завжди триває сім тижнів, закінчуючись напередодні Великодня.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Фіртку.

Мета Великого посту полягає у приготуванні до святкування Великодня, а сам піст — має сенс очищення та покаяння. У цей період необхідно дотримуватися обмежень в їжі, а також  займатися духовними практиками, наприклад, читанням молитов, зосередитися на духовному очищенні, проявляючи любов до ближнього, прощаючись з образами, уникаючи конфліктів.

Журналістка Фіртки поцікавилась в дієтологині Тетяни Чевалюк, як постити, аби не нашкодити здоров’ю.

За словами фахівчині, під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м’ясо, рибу та молочні продукти. Залишаються лише крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі. Тобто основу меню будуть складати жири, вуглеводи та клітковина.

Якщо людина  виключає лише м’ясо, то їй легше скласти повноцінне меню, а натомість тій, яка тримає строгий піст, необхідно бути більш уважним і відповідальними. Адже, тваринні продукти – найбільші постачальники білків, тому необхідно контролювати процес надходження цього елементу з інших харчів і в той самий час не зловживати вуглеводами.

Разом з тим, додає дієтологиня, при кожному прийому їжі важливо споживати овочі, в будь-якому вигляді. Тоді й білки краще засвоюються, й легше виводяться з організму недопрацьовані речовини, шлаки.

«Якщо протягом посту церква дозволяє на Вербну неділю вживати рибу, то це необхідно зробити. Тому що понад 30 днів людина харчується повністю рослинною їжею, організм відвикає від тваринної.

А рибні страви на Вербну неділю нагадають травній системі про ці продукти, тому на Великдень перетравити м’ясо буде простіше».

Крім того, період посту є ідеальним, щоб за допомогою овочів та фруктів почистити організм. Овочі – це прекрасний кишковий віник, сорбент та чудова їжа для нашої мікрофлори. Особливо це стосується всіх зелених і соковитих овочів та зелені.  Користь овочів в тому, що вони містять вітаміни, воду, яка легко засвоюється, а ще вони дають нам ситість, користуючись з великого об’єму і малої калорійності.

Водночас вкрай важливо їсти більше, ніж один-два рази на день, оскільки за два прийоми їжі отримати добову норму калорій і потрібних поживних речовин неможливо. А також, на один раз припадає дуже багато їжі, яка не може в такій кількості добре перетравитись. Розділити на чотири прийоми, пояснює фахівчиня, буде найкращим рішенням.

«Враховуючи те, що страви рослинні не такі ситні, то краще прийомі їжі робити все- таки частіше.

Великий піст — це не тільки час обмежень і відмов від деяких продуктів, але й час експериментів зі здоровим харчуванням та підтриманням свого здоров’я. Головне — бути уважним до свого організму та дотримуватися раціону, який відповідає вашим потребам».

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ, тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 26

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.