МАГАТЕ не змогло домовитись про зону безпеки біля Запорізької АЕС

Новини, Суспільство

У Міжнародному агентстві з атомної енергії (МАГАТЕ) відмовилися від ідеї створити демілітаризовану зону навколо Запорізької АЕС.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на гендиректора МАГАТЕ Рафаеля Маріано Гроссі, пише Deutsche Welle.

Переговори щодо зони безпеки тривали 8 місяців.

За словами Гроссі, тепер йдеться про припинення бойових дій поруч з атомною електростанцією.

“Ми прекрасно розуміємо, які додаткові складнощі це (створення зони. – ред.) принесе, особливо в зоні активних бойових дій.

Надзвичайно важко буде здійснювати процес верифікації – через більш ніж одну милю від демілітаризованої зони територія буде надзвичайно мілітаризованою. Тому ми більше не розглядаємо це”, – заявив Гроссі.

“Я дійшов висновку, що територіальне питання з різних причин для України може також розглядатися як легітимізація російської присутності”, – пояснив він причини зупинки переговорів.

У Міненерго України заявляли, що позиція України щодо окупованої РФ Запорізької АЕС не змінюється, переговори тривають, проте з боку росіян поки немає конструктиву у перемовинах.

Раніше гендиректор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі заявив, що для безпечної роботи тимчасово захопленої росіянами Запорізької АЕС є життєздатне рішення, яке потребує міжнародної підтримки.

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ, тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.