Тепер Путіна повинні затримати в будь-якій із 123 країн-членів МКС – експерт

Війна, Кримінал, Новини, Політика

Усі країни-члени Міжнародного кримінального суду тепер юридично зобов’язані затримати і передати до суду підозрюваного президента РФ Володимира Путіна.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на російську службу ВВС“, яка цитує професора міжнародного права Копенгагенського університету Кевіна Йона Хеллера і голову міжнародної правозахисної групи “Агора” Павла Чикова.

“Це неймовірно важлива подія. Не щодня чинному главі держави висуває звинувачення міжнародний суд. Але, звісно, перспективи затримання Путіна найближчим часом вкрай малі”.

“З юридичної точки зору будь-яка країна-член МКС зобов’язана виконувати це рішення. І в разі, якщо Путін приїде на територію цієї країни, повинні заарештувати його і передати суду. Але за фактом держави не завжди так чинять.

Наприклад, проти президента Судану було висунуто серйозні обвинувачення, а він після цього побував у кількох країнах, які є членами МКС, і жодна не заарештувала його. Тож ордер на арешт – не гарантія того, що Путіна передадуть МКС. Але з юридичної точки зору у країн є зобов’язання це зробити”.

Юрисдикція МКС розповсюджується в країнах, що ратифікували Римський статут. Україна не є учасницею Римського статуту. Однак Україна дала Міжнародному кримінальному суду право розслідувати злочини на своїй території.

Учасницями Римського статуту є 123 держави, серед яких у тому числі – держави Південної Америки та близько половини держав Африки, відтак їм необхідно буде зважати на видані МКС ордери. Не підписали і не ратифікували статут, серед інших, Китай, Індія, Білорусь,Туреччина і Казахстан. Росія, як і США, підписувала статут, але згодом відкликала свій підпис.

Як написав голова міжнародної правозахисної групи “Агора” Чиков Путін став шостим главою держави, який потрапив під міжнародне кримінальне розслідування.

“Першим в історії главою держави, який постав перед Міжнародним кримінальним судом, у 2011 році став президент Кот-д’Івуару Лоран Гбагбо. Його звинуватили у злочинах проти людяності, скоєних під час збройного конфлікту в країні в 2010-2011. Через 8 років, у 2019 році, Гбагбо був виправданий.

Майбутній президент Кенії Ухуру Кеніата звинувачувався Міжнародним кримінальним судом у скоєнні злочинів проти людяності під час політичної кризи в Кенії в 2007-2008 роках. У 2014 році ці звинувачення були зняті через відсутність доказів.

Президент Судану Омар аль-Башир перебуває під вартою у своїй країні з 2019 року й очікує видачі в Гаагу. Міжнародний кримінальний суд звинувачує його в організації та проведенні геноциду.

Першим засудженим главою держави став президент Ліберії Чарльз Тейлор. Його судив Спеціальний Суд щодо Сьєрра-Леоне. Він визнав його винним у пособництві та підбурюванні до воєнних злочинів і в співучасті у злочинах проти людяності. 30 травня 2012 року суд засудив Чарльза Тейлора до 50 років тюремного ув’язнення.

Слободан Мілошевич, колишній президент Сербії, помер у в’язниці ООН у Гаазі, не дочекавшись вироку. Його судив попередник МКС – Трибунал щодо колишньої Югославії”.

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ, тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.