Осколки та контузія: кулеметниця Оксана Рубаняк з Верховинщини поранена на фронті (фото)

Війна, Здоров'я, Новини, Суспільство

20-річна кулеметниця 72 окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців Оксані Рубаняк з Верховинщини отримала осколкові поранення під час ворожого обстрілу.

Про поранення Оксани повідомив командир взводу кулеметників 72 окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців Назарій Кішак,  інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ Версії.

“Іноді бувають моменти коли ти розумієш, що прийде і твій час, але ми піхота і наше завдання знищувати ворога на нашій землі. Відважна дівчина, піхотинець, кожного дня жертвуючи собою, наближає Україну до перемоги”, – йдеться в дописі.

За уточненими даними, Ксена отримала кілька осколкових поранень та сильну контузію.

“Є декілька осколків, Оксана вже стабільно себе почуває, зараз у госпіталі”, – уточнив Назарій Кішак.

Ксена – кулеметниця

Оксана Рубаняк у перші дні повномасштабного вторгнення пішла в тероборону, а потім на передову у складі взводу кулеметників 72 окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців. До того вона працювала у Івано-Франківській міській раді заступницею голови молодіжної ради.

Вже “на нулі” Оксана Рубаняк з Верховинщини стала “Ксеною”.

“Мій позивний — Ксена. Мені придумали хлопці цей позивний. Я не знала, як себе називати. Я думала над Гуцулкою Ксенею. Хлопці сказали: “Ні, воно якось гарно, але не твоє”. Почали думати-думати й згадали фільм “Ксена”. Вона там — відважна, дуже героїчна. Все може робити на рівні з чоловіками, може навіть і більше”, — пригадує історію позивного Оксана Рубаняк.

Якось військова зізналась, що не вона обрала кулемет, а зброя обрала її.

“У новому підрозділі 72-ї ОМБр були вільні посади в кулеметному взводі, тому ми з хлопцями, з якими я товаришую, вирішили стати кулеметниками”, – розповіла в одному з інтерв’ю Ксена.

Стріляти з кулемета вчилась уже на полігоні, бо на військовій кафедрі була лише теорія, без практики.

Ксена – студентка

1 вересня 2022 року кулеметниця змогла приїхати до Івано-Франківська, де їй вручили диплом з відзнакою Івано-Франківського фахового коледжу Прикарпатського вишу імені Василя Стефаника. Водночас захисниця вступила до Прикарпатського університету.

Паралельно Оксана здобуває три вищі освіти: педагогічну, філологічну та освіту психолога на військовій кафедрі.

Викладачі коледжу та університету всіляко підтримують свою студентку та її побратимів. Нещодавно придбали для підрозділу, де служить Ксена, радіостанцію, термобілизну, хімічні грілки для ніг та теплі балаклави.

“Це більше ніж просто взаємодія студента із викладачами та одногрупниками, це про постійну пристуність поряд, так навіть через тисячі км та тижні відсутності зв‘язку. Підтримка, яку я та мій підрозділ отримує від коледжу та університету величезна”, – ділиться Ксена.

Ксена – поетеса

Нещодавно Оксана Рубаняк видала збірку віршів “Назустріч смерті”. Твори, опубліковані в ній, кулеметниця писала на фронті – у бліндажах та окопах, під час артилерійських обстрілів та стрілкових боїв, наступів та штурмів

“Рік повномасштабної війни зі злом, темрявою, окупантом. Це рік жаху, втрат, руйнацій. Багатьох немає. Вони зустріли її. Багато, на жаль, на шляху до неї. Багато — це не кількість, бо ціна свободи неосяжна”, — написала Оксана Рубаняк.

Це вже друга збірка Оксани. В 17-річному віці вона видала свою дебютну книгу лірики “Орнаменти долі”.

Збірку поезій “Назустріч смерті” видали тиражем 1 000 примірників. Один з них отримав фронтмен “Океану Ельзи” Святослав Вакарчук, який днями повернувся з виступів на фронті.

“Тендітна, двадцятирічна дівчина, кулеметниця у 72 ОМБр ім. Чорних Запорожців  Неймовірна! Вона подарувала збірку своїх віршів, які нещодавно вийшли окремим виданням. Людина на фронті, у бліндажах та окопах, робила короткі нотатки, а потім, за нагоди у більш спокійних місцях короткого перепочинку, записувала все на аркуш, щоб поділитись своїми думками з усіма нами”, – написав Вакарчук.

Всі кошти, виручені від продажу збірки, будуть витрачені на необхідну амуніцію для підрозділу Ксени.

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ, тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.