Заблоковано понад два десятки Telegram-каналів, які допомагали уникати мобілізації — СБУ

Кримінал, Новини, Суспільство

Кіберфахівці Служби безпеки України заблокували 26 Telegram-каналів, які перешкоджали мобілізації українських громадян призовного віку.

Про це  інформує  щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на СБУ повідомила у Telegram.

Інтернет-ресурси “повідомляли” про заходи, які проводять Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки в Івано-ФранківськійЧеркаській, ВінницькійЧернівецькійКиївськійЛьвівській та Одеській областях.

“Насамперед вони надавали дані про актуальні місця вручення військовозобов’язаним повісток та закликали ховатися від представників військкоматів. Для збору відомостей про “локації” використовували власну мережу інформаторів серед місцевих жителів”, — йдеться у повідомленні.

За даними СБУ, через постійне оновлення інформації аудиторія каналів швидко зростала і сягнула 400 тисяч підписників.

Після цього адміністратори запропонували свої платформи для розміщення комерційної реклами.

У ході слідчо-оперативних дій співробітники встановили особи всіх організаторів злочинної діяльності.

Серед них двоє власників SMM-компанії, яка займається просуванням інтернет-ресурсів з використанням так званих ботоферм.

Під час обшуків за адресами проживання фігурантів правоохоронці виявили комп’ютери та мобільні телефони із доказами протиправних дій, а також банківські картки, на які зловмисникам надходили гроші за розміщення реклами.

Шістьом адміністраторам деструктивних Телеграм-каналів планується повідомити про підозру за ч. 1 ст. 114-1 Кримінального кодексу України (перешкоджання законній діяльності Збройних сил України та інших військових формувань) з подальшим обранням запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Зловмисникам загрожує до 10 років ув’язнення.

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.