На Прикарпатті дві дитини померли від менінгококової інфекції

Війна, Здоров'я, Новини, Суспільство

З початку 2023 року зареєстровано два летальних випадки менінгококової інфекції серед дитячого населення у Коломийському та Рожнятівському районах Івано-Франківській області.

Про це повідомили в Івано-Франківському обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ,  інформує  щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Панораму Прикарпаття.

Станом на 3 березня 2023 року фахівцями Коломийського ВСП провадиться епідрозслідування в осередку менінгококової інфекції. На даний час тривають протиепідемічні та профілактичні заходи з метою локалізації осередку.

Менінгококова інфекція — антропонозне інфекційне захворювання, що передається повітряно-краплинним шляхом і має різні клінічні прояви (від безсимптомного носоглоткового носійства до генералізованих форм із високою летальністю).

Менінгококові інфекції є тяжкими, переважно дитячими захворюваннями. Щороку в світі реєструють близько 300 000 – 500 000 випадків, зокрема 30 000 – 50 000 летальних. Найвищий рівень захворюваності — серед дітей до 1 року.

Джерелом інфекції є люди — носії збудника, які виділяють менінгококи і не мають запальних змін у носоглотці, або ж хворі на гострий назофарингіт і генералізовані форми. Збудник передається із краплями слизу під час кашлю, чхання, розмови. Близький тривалий контакт з інфікованою людиною-носієм сприяє поширенню хвороби. Основними клінічними ознаками є менінгіт і сепсис. Менш поширені артрит і пневмонія. Менінгіт часто супроводжує тріада симптомів: гарячка, головний біль і ригідність потиличних м’язів. Досить часто наявні сплутана свідомість, нудота, блювота, світлобоязнь.

У разі несвоєчасного звернення за допомогою менінгококова інфекція в 50% випадків призводить до смерті пацієнта. Ефективність вакцинації перевищує 93%, і найкращі результати — після щеплень в ранньому дитячому віці.

В Україні щеплення від менінгококової інфекції належить до рекомендованих. При перших ознаках захворювання звертайтесь за медичною допомогою до закладу охорони здоров’я.

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.