Стало відомо, хто стане новим президентом Чехії (фото)

Новини, Політика

Явка, за попередніми даними, становила майже 70%.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Denik.cz.

На президентських виборах у Чехії, за попередніми даними, перемагає Петро Павло – колишній генерал НАТО, який активно підтримував Україну у її протидії російському вторгненню.

У Чехії завершилося голосування у другому турі на президентських виборах, триває підрахунок голосів.

Як відомо, чехи могли проголосувати або за генерала у відставці Петра Павла, або за екс-прем’єр-міністра Андрія Бабіша.

Після підрахунку голосів на 70% дільниць у фіналі президентських виборів перемагає Петро Павло. Наразі він набирає 55,97%, а у Андрія Бабіша 44,02%. Згідно з прогнозами агентств STEM та STEM/MARK для CNN Prima News, Павло переможе з результатом 58,01% голосів.

photo 2023 01 28 17 01 47 scaled

При підрахунку голосів почали надходити перші привітання з перемогою, у тому числі від невдалого кандидата у президенти Дануші Нерудової та президента Сенату Мілоша Вистржчіло. Незабаром до привітань приєднався прем’єр-міністр Петро Фіала.

“Вітаю Петра Павла з обранням президентом Чехії. Через деякий час я особисто піду до виборчого штабу, щоб його привітати. Це також третя виборча поразка Андрія Бабіша, і може здатися, що це початок кінця для нього в політиці“, – заявив Фіала.

Також можливо, що Павло матиме найсильніший мандат в історії прямих президентських виборів. Вже після підрахунку 92 відсотків голосів він отримав понад 2 мільйони 853 тисячі голосів, які отримав п’ять років тому колишній президент Мілош Земан.

У той час, як Павло виступав за активну підтримку України зброєю, Бабіш переконував, що миру потрібно досягти переговорами з Путіним. Після першого туру виборів у них була майже однакова кількість голосів виборів, проте кандидати, які фінішували в п’ятірці, підтримали саме “проукраїнського” Павела.

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.