Тролейбус №5 з’єднав Пасічну і “БАМ” в Івано-Франківську (фото)

Новини, Суспільство

З Пасічної на Бам — за 27 хвилин. Саме стільки їхатиме тролейбус №5, який віднині з’єднує ці два найбільші мікрорайони Івано-Франківська. До слова, це перша підстанція, яку збудували за останні 27 років. 

Про це повідомляє щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Вікна.

Рішення про будівництво нової тролейбусної лінії «Електроавтотранс» спільно з містом прийняли два роки тому. Наприкінці 2020 року приступили на будівництва тягової підстанції та розробкою маршруту.

«Він дозволяє швидше сполучення між двома великими мікрорайонами. Цей проект, про який говорили в Івано-Франківську десятиліттями. І 2016-го року ми підписали кредитну угоду з Європейським банком реконструкції і розвитку, і відповідно почали реалізацію проектів. Там було закупівля тролейбусів і будівництво нової лінії», — розповідає директор КП «Електроавтотранс» Віталій Голутяк.

Забезпечує роботу нової лінії тролейбуса тяглова підстанція — повністю автоматизована та енергоощадна. Керувати електротранспортом можна фактично звідси. А у випадку вимкнення електроенергії, підстанція, кажуть інженери, працюватиме.

«Підстанція дуже нова, дуже сучасна. Повністю автоматична, екологічна, енергобережлива, запроваджені на ній і елементи штучного інтелекту. Для мене як для людини, яка живе в Запоріжжі, в зоні бойових дій, пуск нового об’єкту під час війни — це вже значуща подія», — розповідає гендиректор компанії «Плутон» Дмитро Овсянікер.

Це один з найбільших проєктів у Івано-Франківську. Протягом кількох років для його реалізації спочатку об’єднали два Бульвари — Північний та Південний, а далі “з нуля” збудували тягову станцію і, власне, маршрут. До речі, на всьому шляху тролейбуса замінили освітлення та громадські зупинки.

«На всій тролейбусній лінії замінено все вуличне освітлення. Це так само стосувалось цього проекту. Дуже великий об’єм, є ще з зупинками громадського транспорту, піднімати там, де було запроектовано їх»,  розповідає заступник директора КП «Електроавтотранс» Андрій Тютюнник. 

Міський голова Руслан Марцінків проїхався новим маршрутом №5. Каже, це перша, але точно не остання тролейбусна лінія, яку обслуговуватиме нова тягова підстанція.

«Завдяки тому, що нам вдалося вчасно податися на цей проект, вдалося так зробити, що тролейбусний рух з’єднує мікрорайон Пасічна  та мікрорайон БАМ. Підстанція дає нам можливість розвивати інші маршрути, які з часом будуть. У нас є ще можливості, щоби Івано-Франківськ мав екологічний транспорт і тролейбусний рух розвивався у Івано-Франківську. Ну і остання лінія, підстанція тяглова відкривалась у Івано-Франківську більше 28 років, тому була введена в експлуатацію. Це теж велика ознака того, що розбудовуючі процеси відбуваються всупереч всьому», — резюмував міський голова.

Сьогодні та завтра проїзд новим маршрутом для іванофранківців буде безкоштовним.

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.