На Прикарпатті показали досі невідомі фото з розкопок у Крилосі та фрагмент фільму про князівський саркофаг 1930-х років (відео+фото)

Відео-новини, Війна, Новини, Політика

У Музеї історії Галича в селі Крилос, що на Івано-Франківщині, показали невідомі досі світлини археологічних досліджень у середині та другій половині 1930-х років, а також фрагмент унікального фільму про стольний Галич.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Суспільне Карпати.

У 1934-1941 роках дослідження на терені княжого Галича проводив Ярослав Пастернак, якому вдалося віднайти Успенський собор із саркофагом Ярослава Осмомисла.

Докладніше про світлини, кіноплівку й те, в чому їхня особливість, читайте у матеріалі Суспільного.

Світлини археологічних досліджень Ярослава Пастернака

Фото археологічних досліджень Крилоса унікальні, оскільки їх знімали в часи експедиції Ярослава Пастернака. Втім, світлини ще не опрацьовані та не вивчені достатньо, розповідає дослідниця міжвоєнної історії археології, кандидатка історичних наук Наталія Булик. Науковиця приїхала зі Львова, щоб прочитати лекцію і показати презентацію про те, як проходили археологічні дослідження під керівництвом Ярослава Пастернака.

У Крилосі показали досі невідомі світлини та фрагмент фільму про археологічні дослідження Галича у 1930-х роках
Кадр з віднайденого фільму. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

“Фото унікальні насамперед тим, що це є першоджерело. Це є матеріали, безпосередньо сформовані Ярославом Пастернаком під час археологічних досліджень у Крилосі. Вони всі підписані, їх легко ідентифікувати і прив’язати до певних місць. І Яроcлав Пастернак у своїй праці за 1944 рік “Старий Галич” все детально описує”, — пояснює Наталія Булик.

З її слів, на світлинах є підтвердження тому, про що пише Ярослав Пастернак.

“На цих фото Фрагмент рідкісного фільму про дослідження Галича, крім археологічних знахідок, добре видно досконалу методику Ярослава Пастернака. Ці світлини ніде не опубліковані — вони вводяться до наукового обігу вперше. Фото лежали недоторканими приблизно від 1940-х років”, — говорить науковиця.

Сліпий січовий стрілець з поводирем прямує до саркофага, в якому — прах Ярослава Осмомисла.

У Крилосі показали досі невідомі світлини та фрагмент фільму про археологічні дослідження Галича у 1930-х роках
Сліпий січовий стрілець з поводирем прямує до саркофага з прахом Ярослава Осмомисла. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Кіноплівку з цим рідкісним відео на півтори хвилини Ігор Ткачик, який захоплюється фотосправою та оцифруванням відео, випадково придбав на інтернет-аукціоні приблизно за 120 грн.

“Там була якась телепередача зі звуком хвилин на 15. З нею в пакуночку був невеличкий згорток плівки, про який він не писав, коли продавав. І от на цій плівці виявився фрагмент із Крилоса. Я його одразу впізнав”, — розповідає Ігор Ткачик.

У Крилосі показали досі невідомі світлини та фрагмент фільму про археологічні дослідження Галича у 1930-х роках
Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Учителька історії Крилоського ліцею Софія Питель каже, що в музеї працювала її матір, а дідусь брав участь у розкопках разом з Ярославом Пастернаком.

“Саме ці оцифровані півтори хвилини фільму, ці знімки дали змогу не просто говорити і “на пальцях” показувати дітям історію, але й доторкнутися душею до того періоду”, — каже Софія Питель.

У Крилосі показали досі невідомі світлини та фрагмент фільму про археологічні дослідження Галича у 1930-х роках
Слайд із презентації про дослідження археолога Ярослава Пастернака. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Лекцію та показ фільму провели в межах співпраці Інституту українознавства імені Івана Крип’якевича, Українського фотографічного товариства та Національного заповідника “Давній Галич”. Оцифроване відео археологічних досліджень вже передали Музею історії Галича. Після завершення досліджень рідкісні фото експедиції Ярослава Пастернака в музей пообіцяла передати й науковиця Наталія Булик.

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.