Енергозбереження: міфи чи реальність? Пояснює експерт з Івано-Франківська Максим Карпаш (фото)

Новини, Суспільство

Представники місцевої влади закликають іванофранківців запасатися батарейками, ліхтариками та готуватися до важкої зими.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Суспільне Карпати.

Натомість у соціальних мережах люди розповідають про лайфхаки, які допоможуть залишитися зі світлом та теплом під час відключень електроенергії. Наскільки дієві та безпечні такі поради, кореспондентці Суспільного розповів експерт з енергозбереження з Івано-Франківська Максим Карпаш.

Ліхтарик у домашніх умовах

Один із лайфхаків, які поширюють у соціальних мережах, розповідає про те, як створити ліхтарик вдома. Його називають “тернопільською свічкою”.

“Геніальне ноу-хау — як з двох пальчикових батарейок та світлодіода зробити зручний та доволі потужний освітлювач”, — йдеться у відео.

Енергозбереження: міфи чи реальність? Пояснює експерт з Івано-Франківська Максим Карпаш
“Тернопільська свічка”. Фото: скрін з YouTube-відео Lyna Senko

Ролик у мережі переглянули 135 тисяч людей, зокрема й експерт з енергозбереження Максим Карпаш. За його словами, такий пристрій майже не даватиме світла, однак цей експеримент — безпечний. Потужніший ліхтар, каже Максим Карпаш, можна зібрати з автомобільного акумулятора або інвертора, але потрібно пам’ятати про власну безпеку та струм.

Енергозбереження: міфи чи реальність? Пояснює експерт з Івано-Франківська Максим Карпаш
Експерт з енергозбереження Максим Карпаш. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

“Треба пам’ятати, що ризик ураження струмом все одно є. Мало того, якщо людина перебуває у стресовому стані або під дією алкоголю, то опірність організму, ураженому струмом, падає. Тобто з’являється ще більший ризик ураження. Тому, якщо треба щось переобладнати, під’єднати, то бажано, щоб це робили люди, які мають хоч якесь “зелене поняття” в електриці та в електробезпеці”, — говорить експерт.

Генератор у квартирі

Ще одна не дуже вдала ідея — купляти у квартиру генератор. Максим Карпаш каже, що цей прилад створює шум та випаровує пальне. Також є ризик загоряння.

“Де ви братимете додаткове паливо? Якщо тривалий час не буде електроенергії, то, ймовірно, не працюватимуть й автозаправні станції. Вони теж від електрики функціонують. Деякі будуть з резервним живленням, деякі — ні. А ті, що працюватимуть з резервним живленням, обслуговуватимуть тільки громадський транспорт, аварійні служби, “швидку”, поліцію. Тоді споживання пального, імовірно, обмежать. Тому це все — для психологічного заспокоєння”, — вважає Максим Карпаш.

Полум’я у квартирі

Небезпечними для життя та здоров’я під час відімкнень електроенергії або газопостачання є буржуйки та встановлення будь-якого іншого обладнання, яке матиме відкрите полум’я, каже експерт з енергозбереження.

Енергозбереження: міфи чи реальність? Пояснює експерт з Івано-Франківська Максим Карпаш
Експерт не радить користуватися обладнанням з відкритим полум’ям. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

“Найбільший ризик який? Це — отруєння чадним газом. Ти його не відчуваєш, бо він не має запаху, прозорий. Усі просто помруть. Мало того, людина уві сні не прокинеться”, — розповідає Максим Карпаш.

Попереджає експерт й про небезпеку використання свічок як магазинних, так і саморобних. Зі слів Максима Карпаша, зараз у квартирах є надто багато легкозаймистих матеріалів, а для пожежі вистачить однієї іскри.

Енергозбереження: міфи чи реальність? Пояснює експерт з Івано-Франківська Максим Карпаш
Експерт попереджає й про небезпеку свічок з магазинів та саморобних. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Тому для збереження свого життя експерт радить придбати вогнегасник, а також закупити потужні ліхтарики та повербанки. Як альтернативу генераторам, Максим Карпаш радить придбати станції із сонячними панелями.

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.