В інфекційній лікарні медперсоналу третій місяць боргують зарплату – люди вийшли на протест (фото)

Здоров'я, Новини, Суспільство

Від серпня медичні працівники Івано-Франківської обласної інфекційної лікарні не отримали свою заробітню плату в повному обсязі. Їм нараховували лише від 1 000 до 3 000 гривень.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на «Галці».

7 листопада біля лікарні зібралися медики, які не задоволені таким становищем. Комусь банально не вистачає грошей на життя і оплату комунальних послуг, хтось не може оплачувати навчання дітей.

За чотири місяці роботи одна з медпрацівниць Галина Гуменяк загалом отримала 7 000 гривень. Хоча місячна зарплата медсестри має складати 13 000 гривень без урахування податків, розповіла жінка

Медики кажуть, що виконують свою роботу і відповідально до неї ставляться. Однак зрозумілих відповідей на появу боргів людям керівництво не дає. Також працівники зверталися у Пенсійний фонд, де їм сказали, що від липня лікарня не сплачувала відповідні відрахування.

Головна бухгалтерка інфекційної лікарні Зоряна Ткачук спробувала пояснити, що за липень медзаклад отримав від держави 1 800 000 гривень, а ще 700 000 гривень за лікування хворих. Цього замало. Заклад отримує кошти відповідно до кількості пролікованих пацієнтів – чим їх більше, тим краще.

«Закладу не вистачає фінансування, яке має складати близько 4 000 000 гривень. Адже лікарня має закуповувати ліки та харчі, тому складається така ситуація», – каже Ткачук.

Бухгалтерка каже, що певний відсоток відрахувань до Пенсійного фонду все ж сплачується.

Медпрацівників обурює, що у лікарні є кілька заступників, які вже кілька місяців не можуть дати відповіді на їхні питання.

«Якщо ви нам не платите, то не вимагайте від нас виконувати наші обов’язки. Люди з районів не можуть доїхати до роботи, от Іванка витрачає на дорогу 300 гривень. І що їй робити? Як доїжджати з такою з такою зарплатнею», – додає Гуменяк.

Також люди кажуть, що в інших лікувальних закладах міста немає проблем з фінансуванням.

Після годинного очікування і намагання домовитися, аби зустрітися з працівниками згодом, до людей приїхав генеральний директор закладу Микола Стовбан.

Він розповів, що лікарня заробляє завдяки договорами з НСЗУ. Лікарня підписала пакет №49 на доплати з 12 жовтня, але гроші поки не надійшли. За вересень прийшло 795 000 гривень, але за розрахунками мало прийти 1 800 000 гривень. Усю заборгованість мали б погасити до кінця листопада.

«В інфекційній лікарні працюють 236 людей. Зарплатний фонд лікарні складає 4 000 000 гривень, але до лікарні надходить 2 300 000 гривень. Лікарня наразі не заповнена хворими, зазвичай тут ліжка заповнені на 50%. Потрібно, щоб щодня у нас лікувалися 100 пацієнтів. Єдиний соціальний внесок у сумі 350 000 гривень ми оплатили за серпень», – говорить Стовбан.

Він додав, що така ж ситуація із зарплатами ще в 10 лікарнях, які є монопрофільними. І зазначив – “ці події схиляють нас до оптимізації, але вона відбуватиметься не через молодший медичний персонал”.

До слова, у закладі є й затримка з виплатою відпускних та “оздоровчих”. Стовбан сказав, що ці гроші надійдуть, бо документ вже підписаний. Тільки гроші надходять із затримкою. Він розповів, що ситуація з нестачею коштів є по всій країні.

«Вночі (ред. – з 6 на 7 листопада) на рахунок закладу надійшли гроші. Зараз ми молодшим медсестрам закриваємо вересень. Медсестрам частину серпня. І скільки стане кидаємо за вересень. Тим, у кого родичі у ЗСУ, то даємо “матеріалку”», – каже Стовбан.

Загалом борг по зарплаті у закладі складає 6 мільйонів гривень, з них 800 тисяч – Єдиний соціальний внесок.

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.