Колабораційна діяльність, кого і як карають!

Війна, Кримінал, Новини, Політика

Колабораційна діяльність (ст. 111-1 ККУ) підпадає під статтю 111 — “Державна зрада” Кримінального кодексу України. То що ж можна вважати колабораціонізмом та хто такі колаборанти?

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на щоденний портал Воїн-інфо.

Можна виділити основні сфери діяльності, які можуть підпадати під колабораційну діяльність:

– Інформаційна співпраця з державою-агресором — найпоширеніший вид (публічно підтримувати агресію, заперечувати агресію, закликати та підтримувати проведення референдумів на окупованих територіях і т.д.);

– Дійова підтримка (допомагати державі-агресору реалізувати свою політику на окупованих територіях, організовувати та проводити вибори або референдуми);

– Робота на державу-агресора або робота в її інтересах (обіймати посади або виконувати різну роботу в окупаційних адміністраціях держави-агресора);

– Економічна співпраця з державою-агресором (ціла низка різновидів пов’язана із передачею майна).

В українському законодавстві, зокрема, у кримінальному кодексі, є стаття “Державна зрада”. Колабораційна діяльність є однією із її форм.

Фактично, це надання іноземній державі чи організації допомоги у проведенні підривної діяльності проти України. І за цією формою, нещодавно було передано до суду матеріали щодо адміністратора Телеграм каналу «Херсонская Республика» з Івано-Франківської області

Телеграм-канал, про який йдеться, поширював новини окупаційної адміністрації Херсонщини та надавав всебічну інформаційну підтримку встановленому там російському режиму.

Затриманий адміністратор каналу – 21-річний уродженець та житель Івано-Франківської області, якого обвинувачують за чотирма статтями Кримінального кодексу України: ч. 2 ст. 109; ч. 5 ст. 111-1; ч. 2 ст. 435- 1; ч. 3 ст. 436-2.

Враховуючи той факт, що таких справ з кожним днем стає все більше, повідомляти про колаборантів — обов’язок кожного громадянина України.

Сьогодні, як ніколи важливо допомагати державі боротися з колаборантами, адже це наближає нашу перемогу. Зусилля громадян та публікація доказів у злочинах проти України грають велику роль у нашій боротьбі.

Тил має злагоджено працювати заради того, щоб на фронті наші бійці здобували більше перемог. А також треба підтримувати українців в окупації, які змушені зараз відчувати себе чужими вдома. Кожен клаптик української землі буде повернуто під контроль, а злочинці відповідатимуть перед законом. Ми сильні — перемога за нами!

 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.