На Івано-Франківщині волонтери БУР-табору ремонтують житло для десяти дітей з Маріуполя (фото)

Новини, Суспільство

У селі Угринів, що поблизу Івано-Франківська, волонтери руху “Будуємо Україну Разом” відновлюють будинок для десяти дітей з Маріуполя.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Суспільне Карпати.

У зруйнованому місті діти мешкали в будинку сімейного типу. З новим помешканням на Прикарпатті їм допомогли благодійники, повідомляє кореспондентка Суспільного з місця, де працюють волонтери БУРу.

Будівлю для дітей з Маріуполя знайшла команда благодійного фонду “Ти є країна”. Його керівник Данило Холявко каже, що вільне помешкання в Угринові знайшли у травні 2022 року, тоді й домовилися із власниками про оренду та ремонт.

На Івано-Франківщині волонтери БУР-табору ремонтують житло для десяти дітей з Маріуполя
Фото: Суспільне Івано-Франківськ

“Моє завдання — цей будинок відновити та надати родині. Якщо нам все вдасться, то за ці роки, що ми орендуватимемо приміщення, зможемо викупити його. І власниця отримає свої гроші, тобто замість неліквідного активу вона зможе його продати й зробити добру справу. Якщо ми не зможемо його викупити, то вона матиме відремонтовану будівлю й орендодавців”, — розповів Данило Холявко.

На Івано-Франківщині волонтери БУР-табору ремонтують житло для десяти дітей з Маріуполя
Про ремонт у будівлі благодійники домовилися у травні. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Данило каже, що давно планував допомогти з житлом родині переселенців, в якій батько захищає країну. Знайти таку сім’ю допомогли волонтери, завдяки яким вдалося зв’язатися із владою Маріуполя. Вони й запропонували підтримати дитячий будинок сімейного типу родини Давидових, у яких — одна власна та дев’ятеро прийомних дітей.

“У цій родині батько — військовий. Він з початку повномасштабного вторгнення вже не зміг повернутися додому зі служби — у нього були інші завдання на фронті. Мати якимось чином посадила десятьох дітей у легковик і виїхала з Маріуполя. Спочатку — у Запоріжжя, але там постійного місця проживання не знайшли, тому довелося виїхати за кордон”, — розповідає Данило Холявко.

На Івано-Франківщині волонтери БУР-табору ремонтують житло для десяти дітей з Маріуполя
У відремонтованому будинку мешкатиме родина переселенців з Маріуполя. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Будинок лагодять за благодійні гроші. Загальна вартість робіт — 40 тис. доларів. Щоб завершити ремонт, волонтери працюватимуть у два заїзди впродовж двох тижнів.

Працюють на об’єкті люди з різних міст України. Ярослав Теленько родом із Черкас. В БУР-таборі працює не вперше. За його словами, такі ініціативи зараз потрібні, адже багато людей залишилися без даху над головою або не можуть відбудувати свою оселю самотужки.

На Івано-Франківщині волонтери БУР-табору ремонтують житло для десяти дітей з Маріуполя
Будинок лагодять за благодійні гроші. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

“Збройні сили захищають нас на фронті. Я вважаю, що відповідальність кожного з нас — забезпечити їм надійний тил. Тому все, що ми можемо зробити руками, — це допомагати із житлом переселенцям та людям, які далі мешкають на деокупованих територіях”, — каже Ярослав Теленько.

Анна Майорова приїхала з Франції, де зараз навчається, й також долучилася до БУР-табору. Закордоном, розповідає дівчина, також займається волонтерством. Поки тривають канікули вона вирішила допомогти з цим ремонтом.

“Сьогодні ми намагалися зробити водопровід. Ми свердлили дірки, щоб прикріпити пінопласт, аби воно трималося. Також кріпили дерев’яні дошки, щоб усе було рівномірно”, — говорить Анна Майорова.

На Івано-Франківщині волонтери БУР-табору ремонтують житло для десяти дітей з Маріуполя
Усього до ремонту приміщення долучилися 12 волонтерів. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Допомагають з ремонтом і місцеві жителі. Усього працюють 12 людей, каже координаторка БУР-табору Анастасія Драчук. За два тижні волонтери планують закінчити всі оздоблювальні роботи.

“Тут потрібно пошпаклювати стіни, пофарбувати, закінчити роботи з підлогою (заливання та вирівнювання, щоб десь покласти плитку, а десь — ламінат). Це — наша програма мінімум. Також ми працюватимемо над тим, щоб спроєктувати, які мають бути меблі. Це робитимемо з волонтерами та родиною, яка тут проживатиме”, — додала Анастасія Драчук.

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.