Українські підлітки-винахідники підкорили Європу

ДІТИ, Новини, Суспільство, Туризм

Команда школярів з тріумфом повернулася з міжнародного конкурсу International Innovation Show.

Українські школярі привезли нагороди і медалі з міжнародного інноваційного шоу International Innovation Show (INOVA), яке відбулася 12–15 жовтня в Хорватії. Це одна з найстаріших виставок винаходів у світі, вона проходить за підтримки WIIPA (Всесвітньої асоціації інтелектуальної власності та винаходів). У конкурсі брали участь 400 юних винахідників з усього світу, пише щоденна онлайн-газета Голос ІФ.

Війна змінила життя нашої країни, але діти залишаються дітьми — допитливими, натхненними, відданими своїм мріям. Сорок українських підлітків з різних куточків України, попри складні обставини, працювали над своїми проєктами і презентували їх у Хорватії. Тоді як над їхніми містами летіли ракети та дрони, вони піднімали український прапор на міжнародному конкурсі, показуючи на весь світ, що в України є майбутнє. І недарма організатори виставки нагородили нашу команду спеціальною нагородою «За мужність», а Всесвітня асоціація інтелектуальної власності та винаходів визнала українців найкращою міжнародною делегацією. Крім того, наші винахідники привезли додому сорок золотих медалей.

Організацією і підтримкою української команди опікувалася Мала академія наук (МАН). Під її крилом проходили відбір учасників від України та підтримка збірної у Хорватії, в гуртках МАН наукові керівники допомагали юним геніям з проєктами: надихали, радили, підтримували.

Шлях до перемоги був нелегким. Робота над ідеями починалася ще до повномасштабного вторгнення Росії, але після 24 лютого багато хто переробив свої проєкти під потреби воєнного часу: на допомогу обороні, відновленню інфраструктури, енергетики, економіки країни, медицини та IT. Діти-науковці продовжували працювати над своїми ідеями, незважаючи на обстріли, тривоги, евакуацію та проблеми зі зв’язком.

Крім того, юним науковцям потрібно було пройти кілька етапів відбору — місцевий, регіональний і всеукраїнський Конкурс захисту наукових робіт МАН. Згідно з правилами, переможці останнього етапу мають підтвердити свій рівень англійської мови. Після цього вони отримують статус членів МАН міжнародного класу. Це відчиняє їм двері до міжнародних конкурсів, олімпіад та виставок. І виставка в Хорватії — не єдиний конкурс, у якому взяли участь юні таланти — переможці конкурсів МАН.

«Перемога наших учнів на міжнародному заході в Хорватії нестандартна, — каже заступник директора МАН з управління стратегічними проєктами та міжнародних відносин Євген Кудрявець. — Передусім, це наша перша поїздка після 24 лютого: 15 учнів долучилися онлайн, а більшість — 25 учасників — приїхали на змагання особисто і змогли підняти на виставці наш український прапор разом із представниками двадцяти інших країн.

Ці перемоги — подвійний результат для дітей. По-перше, це їхній особистий успіх, який показує: їхню роботу оцінюють. Діти проходили третій етап Конкурсу захисту науково-дослідницьких робіт МАН цього року вже під час війни, перемогли — отримали право представляти Україну на світовій арені і знову перемогли. По-друге, участь у цьому конкурсі — це й успіх усієї країни. Наших учнів у Хорватії приймали з великою пошаною та оцінили їхню сміливість — приїхати під час війни. Їм дякували за все, що робить Україна в цій війні, за захист Європи та наших спільних цінностей. Тому і для дітей, і для країни ця подія має велике значення: ми показуємо, що ми сильні, розумні, ми будемо розвивати інтелектуальний потенціал і досягнемо найкращого результату, незважаючи ні на що. Майбутнє за нами, і ніхто не зможе в нас його забрати».

Разом із Малою академією наукрозповідаємо про деякі з винаходів наших переможців. Усі вони — учасники гуртків МАН. Кожен із цих проєктів виборов «золото» на міжнародній виставці і був відзначений журі.

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.