На Прикарпатті працює більш як сотня фірм, пов’язаних з РФ: що це за бізнес та чи націоналізують його (відео+фото)

Війна, Економіка, Кримінал, Новини, Суспільство

Щонайменше 111 фірм, пов’язаних з країною-агресором, досі працюють на Прикарпатті. Більшість із них зареєстрована в Івано-Франківську. Такі дані опублікувала громадська організація “Центр публічних розслідувань”. За інформацією, розміщеною на сервісі Опендатабот, всього в Україні — більш як 17 тисяч таких фірм.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Суспільне Карпати.

Від 2014 року присутність російського бізнесу в Україні щороку зменшувалася. Напередодні повномасштабного вторгнення РФ активи, пов’язані з країною-агресором, становили приблизно 1%. Про це Суспільному розповів старший економіст “Центру економічних стратегій” Дмитро Горюнов.

Що це за компанії, скільки російського майна в Івано-Франківській області вже арештували та коли активи країни-агресора націоналізують, читайте у матеріалі Суспільного.

Які фірми, пов’язані з РФ, працюють на Прикарпатті

Питання кількості фірм, пов’язаних з РФ, що працюють на Івано-Франківщині, досліджувала прикарпатська журналістка Юлія Марціновська. Вона використовувала винятково відкриті дані, зокрема інформацію на порталі YouControl.

“Варто б бойкотувати все російське, на що ми натикаємося. І перед тим, як наводити якісь зв’язки з іншими фірмами, не полінуйтеся “пробити” їх через відкриті дані. Це багато часу не займає”, — радить журналістка.

На Прикарпатті працює понад сотня фірм, пов’язаних з РФ: що це за бізнес та чи націоналізують його
Серед основних галузей російського бізнесу на Франківщині переважають сільське та рибне господарство, роздрібна торгівля, ремонт транспорту та лісопереробне виробництво. Інфографіка: Суспільне Івано-Франківськ

З її слів, російський бізнес в Івано-Франківській області представлений широко: від надання соціальної допомоги до будівництва. 10 фірм займаються сільським, лісовим та рибним господарствами. Ще 22 — гуртовою й роздрібною торгівлею та ремонтом транспорту. Найбільшу частку підприємств, пов’язаних із Росією, займає переробна промисловість. Це, зокрема, обробка і виготовлення товарів з деревини та лісопильне й стругальне виробництво. На Прикарпатті налічуються 33 такі фірми.

“Більшість підприємств, які я виявила, були все ж у співпраці з українцями. Тому що іноземцям, мабуть, не так просто почати бізнес в Україні. Тим більше — з Російської Федерації”, — розповідає Юлія Марціновська.

За даними її дослідження, власники деяких підприємств деревообробної промисловості, зареєстрованих на Прикарпатті, ведуть бізнес і в самій Росії та пов’язані з фірмами з окупованого Криму.

На Прикарпатті працює понад сотня фірм, пов’язаних з РФ: що це за бізнес та чи націоналізують його
Журналістка Юлія Марціновська. Фото: Facebook/Юлія Марціновська

Як приклад, журналістка Юлія Марціновська наводить підприємство, зареєстроване у Галичі “Дріада-ІФ”, яке наполовину належить москвичу Леоніду Сайчуку. Ця фірма — єдина з переліку російських бізнесів в області, яка до повномасштабного вторгнення вигравала державні тендери. Кореспонденти Суспільного спробували дізнатися, як працює підприємство сьогодні та чи заробляє на ньому співвласник-росіянин. Однак номер телефону місцевого офісу фірми недійсний.

Якщо російський інвестор отримує прибутки в Україні, він може вивести їх до своєї країни й платити там податки. Це — фінансування війни, розповів Суспільному старший економіст “Центру економічних стратегій” Дмитро Горюнов. За його словами, активи країни-агресора потрібно націоналізувати.

На Прикарпатті працює понад сотня фірм, пов’язаних з РФ: що це за бізнес та чи націоналізують його
Кількість підприємств, пов’язаних з РФ, в Івано-Франківській області. Інфографіка: Суспільне Івано-Франківськ

“Підприємства закривати ніхто не планує, звісно. Просто вони повинні працювати для України, повинні сплачувати тут податки, давати робочі місця. Все це потрібно, просто без російського впливу”, — пояснює Дмитро Горюнов.

Які російські активи арештували на Прикарпатті

Від початку повномасштабного вторгнення РФ на Прикарпатті арештували російських активів на сотні мільйонів гривень. Частину з них передали в Агентство з розшуку та менеджменту активів. Зокрема, майно і корпоративні права двох підприємств, бенефіціарними власниками яких є російські банки. Ці фірми займалися виробництвом картону, мішків для цементу і будівельних сумішей. За словами речниці Івано-Франківської обласної прокуратури Іванни Федик, суд арештував корпоративні права на понад 14 млн грн, майновий комплекс на більш як 197 млн грн, вісім автомобілів і гроші на банківських рахунках.

“Як з’ясувало слідство, службові особи підприємств мають безпосередній зв’язок до Російської Федерації та могли сприяти збройній агресії Росії проти України”, — прокоментувала Суспільному Іванна Федик.

З її слів, ще п’ять кримінальних проваджень стосувалися російських бізнесів на Прикарпатті, які ухилялися від сплати податків.

“Це — майно підприємств у сфері будівництва та сільського господарства. За клопотанням прокурорів, арештовані майно і корпоративні права на 151 млн грн, а також 20 об’єктів рухомого та нерухомого майна”, — розповіла речниця обласної прокуратури.

Найбільшим публічно відомим арештованим об’єктом на Прикарпатті, пов’язаним з Росією, став калуський завод “Карпатнафтохім” з активами у понад 2,3 млрд грн. Про його арешт Офіс Генпрокурора інформував 9 серпня. Через дев’ять днів Шевченківський районний суд Києва скасував це рішення. Однак 24 жовтня ухвалою Братського районного суду Миколаївської області майно заводу передали в Агентство з розшуку та менеджменту активів.

На Прикарпатті працює понад сотня фірм, пов’язаних з РФ: що це за бізнес та чи націоналізують його
Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Серед іншого майна, яке в області арештували за вісім місяців повномасштабної війни:

На Прикарпатті працює понад сотня фірм, пов’язаних з РФ: що це за бізнес та чи націоналізують його
Старший економіст “Центру економічних стратегій” Дмитро Горюнов. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

“Ми знаємо, що російські інвестори дуже полюбляють офшори. І це, власне, є причиною, чому технічно це — нетривіальне завдання, щоб усе це зловити”, — розповідає старший економіст “Центру економічних стратегій” Дмитро Горюнов.

Які активи РФ на Прикарпатті планують націоналізувати й коли

Народний депутат Ярослав Железняк у своєму Telegram-каналі опублікував перелік 900 компаній і об’єктів, російську частку в яких можуть націоналізувати. Серед цих активів на Прикарпатті — цистерни, які належать “Газпромтрансу” і розташовані на залізничній станції поблизу Івано-Франківська.

Голова парламентської фракції “Слуга народу” Давид Арахамія в інтерв’ю виданню Інтерфакс-Україна” повідомив, що рішення про націоналізацію цього майна ухвалять до кінця року. А от питання щодо дрібніших активів, якими володіють росіяни, вирішать, ймовірно, у першому кварталі 2023 року.

“Тут є об’єктивні ризики, що потім у разі оспорювання наших дій можна програти в міжнародних судах. Щоб не вийшло так, що ми зараз швидко все націоналізуємо, а потім отримаємо купу штрафів та позовів”, — сказав Арахамія.

Націоналізовані російські активи стануть джерелом для Фонду ліквідації наслідків збройної агресії Росії. Законопроєкт про його створення Верховна рада ухвалила 19 жовтня.

Зі слів старшого економіста “Центру економічних стратегій” Дмитра Горюнова, прямі збитки від російського вторгнення становлять понад 100 млрд доларів. Україна може отримати декілька мільярдів доларів саме з арештованих російських активів.

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.