Макрон подарував Папі Римському рідкісну книгу з львівською печаткою: поляки обурені

Новини, Політика

Президент Франції Еммануель Макрон подарував Папі Римському рідкісне перше видання книги “Про вічний мир” філософа Іммануїла Канта 1796 року.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Vatican News. 

Політик зробив цей подарунок під час свого візиту у Ватикан,

Книга ХVIII століття містить печатку “Академічна читальня у Львові” польською мовою на титульному аркуші.

Тому користувачі соцмереж припустили, що її могли вивезти зі Львова, зокрема під час Другої світової війни.

На незвичний подарунок понтифіку також відреагував міський голова Львова Андрій Садовий.

“Зараз би Канта почитати… Це, до речі, книга, яку Еммануель Макрон подарував Папі. Зверніть увагу на печатку”, – написав мер.

 Фото: LB2S\Twitter

За версією журналіста Арно Бедата, цей примірник тривалий час перебуває у Франції.

“Приблизно в 1900-х роках він потрапив до книготорговця Люсьєна Бодена в Парижі, на набережній Гран-Огюстен (про це свідчить етикетка на внутрішній стороні обкладинки)”, – написав Арно у Twitter.

Примірник, переданий Папі Франциску, був придбаний за 2,5 тисячі євро в книжковому магазині Hatchuel у Парижі, додає журналіст.

Водночас поляки почали обурюватися у соцмережах. Дехто вважає, що книга могла бути викрадена нацистами під час Другої світової війни, однак жодних підтверджень цьому немає.

“Книга, подарована Папі Франциску президентом Франції, колись належала (тодішній) польській університетській бібліотеці у Львові…. М’яко кажучи, соромно” – написав польський дипломат та експерт Фонду Казимира Пуласького Роберт Пшель у Twitter.

“Навіть якщо книга була у Франції приблизно з 1900 року, це все одно вкрадене майно. У книзі немає позначок про зняття з експлуатації, і, що важливіше, ймовірність того, що університет “спише” перше видання Канта, дорівнює нулю”, – вважає один із користувачів.

У Міністерстві культури та національної спадщини Польщі заявили, що проведуть детальний аналіз походження книги, щоб визначити, коли і за яких обставин вона виїхала зі Львова, повідомляє інформагентство РАР.

Нагадаємо, “Академічна читальня” – це польська організація студентів, що діяла у Львові з 1867 по 1939 рік.

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.