У Калуші з нового року може суттєво подорожчати вода

Економіка, Новини, Суспільство

24 жовтня на офіційному сайті Калуської міської ради оприлюднили оголошення комунального підприємства «Калуська енергетична Компанія» про намір змінити тарифи на послуги централізованого водопостачання та централізованого водовідведення на 2023 рік.

Як повідомляє комунальне підприємство, станом на 1 серпня 2022 року чинні тарифи відшкодовують собівартість послуг з централізованого водопостачання на 88%, а з централізованого водовідведення — на 85%, інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на  «Вікна».

Чинні тарифи на послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення було встановлено виконавчим комітетом Калуської міської ради у жовтні 2021 року, у дію вони вступили з 1 листопада минулого року і становлять:

  • на централізоване водопостачання — 13,30 грн/ куб. м (з ПДВ);
  • на централізоване водовідведення — 16,36 грн/ куб. м (з ПДВ).

«На даний час, в умовах постійного зростання вартості основних складових тарифів, виникає невідповідність чинних тарифів на послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення фактичним витратам на їх надання. За результатами діяльності з надання послуг централізованого водопостачання та централізованого водовідведення за 2021 рік підприємство отримало збитки у сумі 366,7 тис. гривень, за перше півріччя 2022 року – 3360,1 тис. гривень», — повідомляє підприємство.

Основні фактори, що впливають на розмір тарифів:

  • обсяг реалізації, визначений річним планом ліцензованої діяльності з централізованого водопостачання та водовідведення — запланований на рівні обсягів, передбачених чинними тарифами (2011,58 тис. куб метрів водопостачання на рік, у проєкті тарифів – 2013 тис. куб метрів, щодо водовідведення, то обсяг був і залишається 1800 тис. куб. метрів на рік).
  • витрати на очищення стічних вод ТОВ «Карпатнафтохім» за ціною 2,56 грн/куб. м без ПДВ;
  • витрати на паливно-мастильні матеріали (дизпаливо, бензин): в чинному тарифі врахована вартість бензину 28,02 грн/л з ПДВ, в планованому тарифі — 50,00-52,00 грн/л з ПДВ (ріст 80%); вартість дизпалива 25,08 грн/л з ПДВ, в планованому тарифі — 58,00 грн/л з ПДВ(ріст 131%);
  • витрати на гіпохлорит натрію: ціна на гіпохлорит натрію підвищилась з 10000 грн/т до 35000 грн/т з ПДВ (ріст 250%);
  • електроенергія на технологічні потреби: в проєкті тарифів врахована зміна ціни на електроенергію з 3,704068 грн/кВт-год (без ПДВ) до 5,94 грн/кВт-год (без ПДВ). Ріст – 60%. Зміни цін на ринку енергоносіїв мають постійний характер та суттєво впливають на господарську діяльність підприємства. Питома вага електричної енергії у структурі тарифу на водопостачання становить 25%, на водовідведення — 16%.
  • витрати на оплату праці та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування працівників. В проєкт тарифів включений фонд оплати праці, з врахуванням положень Галузевої угоди та враховано прожитковий мінімум з 1 грудня 2022 року — 2684 гривні, мінімальна зарплата — 6700 гривень з 1 жовтня 202 року.
  • планований прибуток, що спрямовується на здійснення заходів інвестиційної програми, забезпечення обігових коштів та відшкодування витрат з податку на прибуток:

Інвестиційну програму комунального підприємства було погоджено міською радою у травні поточного року: понад 3,7 млн гривень з централізованого водопостачання і 614 тис. гривень з централізованого водовідведення.

Обігові кошти коштом планованого прибутку у розмірі, що не перевищують 4% повної планованої собівартості: 1,044 млн гривень з централізованого водопостачання і 1,087 млн гривень з централізованого водовідведення.

Питома вага планованого прибутку у структурі середньозваженого тарифу на централізоване водопостачання складає — 17,7%, а на централізоване водовідведення — 7%.

Пропонуються такі тарифи на послуги:

  • централізованого водопостачання — 15,80 гривень за 1 м³ (18,96 гривні з ПДВ);
  • централізованого водовідведення — 16,22 грн за 1 м³ (19,46 гривні з ПДВ).

Чинний тариф на централізоване водопостачання без податку на додану вартість, нагадаємо, становить 11,08 гривень за 1 м³. Тобто його пропонують збільшити на 4,72 гривні. Причому повна собівартість зростає не так суттєво – на 2 гривні 46 коп. за кубічний метр (лише електроенергія в кубометрі води дорожчає на 1,51 гривні – з 2,49 до 4 гривень). Значною мірою збільшення тарифу пов’язане зі зростанням складової прибутку комунального підприємства: у чинному тарифі прибуток становить 54 коп., а у тому, що пропонується — 2,8 гривні у кубометрі водопостачання. Зокрема у десятки разів зростає прибуток для реалізації заходів інвестиційної програми — з 4 коп. до 1,86 гривні у кубометрі водопостачання без ПДВ.

Щодо тарифу на водовідведення, то він збільшується в основному через зростання повної собівартості — з 12,97 до 15,11 гривні за кубометр водовідведення без податку на додану вартість — на 2,14 гривні (з них на 1,21 гривні подорожчала лише електроенергія). У чинному тарифі на водовідведення за кубометр закладено 0,56 гривні прибутку комунального підприємства, а пропонується 0,94 гривні. Ріст в основному через збільшення інвестиційної складової — з 4 до 34 коп. у тарифі за метр кубічний без податку на додану вартість.

Таким чином, якщо зараз калушани сплачують за водопостачання і водовідведення 29,66 гривні за кубометр, то у разі затвердження нових тарифів вони вже будуть сплачувати 38,42 гривні за кубометр або на 33% більше.

Причому тариф на послугу з централізованого водопостачання зросте на 43%, а водовідведення — на 19%.

Споживачі можуть подавати обґрунтовані зауваження і пропозиції до нових тарифів. Як зазначено в оголошенні, їх прийматимуть від фізичних і юридичних осіб впродовж семи календарних днів (з 24 жовтня) за адресами: 77300, м. Калуш, вул. І.Франка, 1, Калуська міська рада та на електронну адресу: kmrkontrol@gmail.com, та за адресою: 77300, м. Калуш, вул. Окружна, 8 КП «Калуська енергетична Компанія», електронна адреса: kalush­energy@ukr.net. Мобільний телефон КП «Калуська енергетична Компанія» — (050) 433-95-51.

Також в оголошенні комунальне підприємство вказує на те, що постановою уряду від квітня поточного року рекомендовано органам, уповноваженим встановлювати тарифи, протягом дії воєнного стану в Україні, але не раніше завершення поточного опалювального періоду, не підвищувати тарифи на теплову енергію (її виробництво, транспортування та постачання), у тому числі тарифи на теплову енергію, вироблену з використанням альтернативних джерел енергії, послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води, централізованого водопостачання та централізованого водовідведення для населення та застосовувати їх до споживача (населення) на рівні тарифів, що застосовувалися станом на 24 лютого 2022 року.

Раніше комунальне підприємство оприлюднило проєкт зміни тарифів на теплопостачання. Однак їх підвищувати проти 24 лютого цього року точно не будуть, а у разі затвердження нових тарифів різницю має компенсувати держава — по теплу окрім рекомендацій уряду є затверджений у липні Закон, який забороняє підвищувати для всіх категорій споживачів тарифи на послуги з розподілу природного газу, теплову енергію (її виробництво, транспортування та постачання) та на послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води.

Тож на відміну від опалення, мораторію на підвищення тарифів на водопостачання і водовідведення немає. Директор «Калуської енергетичної Компанії» Петро Шевчук, те, чи будуть у 2023 році в Калуші застосовувати нові тарифи на централізоване водопостачання і водовідведення (у разі їх затвердження), залежатиме від того, чи матиме підприємство джерело відшкодування різниці у тарифах. Ним може бути місцевий чи державний бюджет. Виходячи з річних обсягів споживання, йдеться про близько 17 млн гривень різниці у тарифах на рік.

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.