Знищили війська РФ. Франківські майстри планують виготовити копію 140-річних дверей із деокупованого Тростянця (відео+фото)

Відео-новини, Новини, Суспільство, Туризм

В Івано-Франківську майстри планують виготовити копію 140-річних парадних дверей садиби цукрозаводчика Леопольда Кеніга із деокупованого Тростянця, що на Сумщині. Їх на початку повномасштабної війни знищили російські військові.

Про це пише щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Суспільне Карпати.

Займається відновленням ініціатива “Франківськ, який треба берегти”, розповіла Суспільному засновниця організації Марія Козакевич.

В історичній садибі Леопольда Кеніга розташований музейно-виставковий центр “Тростянецький”. Це — одна з перших будівель, яку окупанти обстріляли у ніч вторгнення в Україну.

Знищили війська РФ. Франківські майстри планують виготовити копію 140-річних дверей із деокупованого Тростянця
Тростянець, 15.04. 2022. Фото: Ігор Стрельцов / Суспільне Суми

“Вони (війська РФ — ред.) хотіли зайти в музей і щось вкрасти, але пощастило, що там проводили ремонт і всі експонати винесли. Стрільнули, двері понищили, а там нічого немає”, — розповідає Марія Козакевич.

Відновити двері після прямого влучання снаряда вже неможливо, каже Марія Козакевич.

“Всі ці різьблені красиві елементи будуть у столярів під рукою, вони зможуть їх точнісінько відновити. А ці залишки лежатимуть просто як експонат. Я думаю, що це буде дуже влучно, коли з відновленими дверима поруч в музеї під склом стоятимуть фрагменти зруйнованих”, — каже Марія Козакевич.

Знищили війська РФ. Франківські майстри планують виготовити копію 140-річних дверей із деокупованого Тростянця
Фото: Суспільне Івано-Франківськ

З її слів, коли розпочнуть роботу над дверима садиби, поки не відомо. Наразі тривають перемовини із представниками музейно-виставкового центру та узгоджують вартість робіт.

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.