Як COVID-19 вплинув на ріст серцевих захворювань. Пояснюють прикарпатські медики

Здоров'я, Новини, Політика, Суспільство

На Івано-Франківщині щороку медики фіксують в середньому 1 200 випадків гострих інфарктів міокарда, і тенденція до цього захворювання щоденно зростає.

Про це пише щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на заступницю голови обласної військової адміністрації Людмили Сірко. Крім того, за останні роки серцево-судинні хвороби суттєво помолодшали.

Про те, як COVID-19 вплинув на ріст серцевих захворювань, наскільки високим є відсоток смертності людей з таким ускладненням, де і як на Прикарпатті лікують та реабілітують пацієнтів після інфаркту, та що робити, аби вберегти серце від недуг, читайте у матеріалі Суспільного.

Понад 87,2% померлих з COVID-19 мали патології серця

Медики Івано-Франківського обласного клінічного кардіологічного центру кажуть, що за останні два роки серцево-судинні захворювання суттєво помолодшали. Причиною лікарі називають ускладнення після COVID-19.

“Тяжка статистика. 30 тисяч людей, які померли від COVID-19, то з них 87,2% — це хворі із серцево-судинними патологіями. Ми плануємо цього року відкрити відділення серцево-судинних патологій хворих, які перенесли коронавірус. Таких людей — дуже багато”, — розповідає генеральний директор кардіологічного центру Віктор Якимчук.

Як COVID-19 вплинув на ріст серцевих захворювань. Пояснюють прикарпатські медики
Генеральний директор кардіологічного центру Віктор Якимчук. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Де і як на Прикарпатті лікують пацієнтів після інфаркту

В Івано-Франківській області з початку 2022 року кардіохірурги провели понад сотню операцій на відкритому серці, говорить керівник департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської ОВА Ігор Дмитренко.

“На Івано-Франківщині є три реперфузійні центри: на базі обласного кардіодиспансеру, на базі центральної міської клінічної лікарні та в Коломийській центральній районній лікарні. Зараз готується четвертий — в Калуській районній лікарні. Там уже встановили обладнання, чекаємо тільки документів, щоб почати роботу”, — розповів Ігор Дмитренко.

Як COVID-19 вплинув на ріст серцевих захворювань. Пояснюють прикарпатські медики
Керівник департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської ОВА Ігор Дмитренко. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

В інфарктному відділенні з реабілітації Івано-Франківського медичного університету лікарі підбирають пацієнтам необхідне навантаження для занять на спецобладнанні. На Прикарпатті таке оснащення є лише в цьому кардіоцентрі, розповідає завідувачка кафедри фізичної та реабілітаційної медицини вишу Роксолана Нестерак.

Як COVID-19 вплинув на ріст серцевих захворювань. Пояснюють прикарпатські медики
Фото: Суспільне Івано-Франківськ

“Ми проводимо діагностичні операції, велоергометрію, визначаємо можливості пацієнта і розробляємо програми фізичної реабілітації. Вона проходить з допомогою спецобладнання. Під час реабілітації ми оцінюємо стан пацієнта, контролюємо артеріальний тиск, пульс, моніторимо електрокардіограму”, — пояснює Роксолана Нестерак.

Як COVID-19 вплинув на ріст серцевих захворювань. Пояснюють прикарпатські медики
Завідувачка кафедри фізичної та реабілітаційної медицини Івано-Франківського медичного університету Роксолана Нестерак. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Як вберегти серце від захворювань

Завідувач відділення інфаркту міокарда Івано-Франківського обласного клінічного кардіологічного центру Роман Петровський каже, що найважливішими є перші дві години після інфаркту — у цей період людині реально можна допомогти й знизити ризик фатальних наслідків.

Як COVID-19 вплинув на ріст серцевих захворювань. Пояснюють прикарпатські медики
Завідувач відділення інфаркту міокарда Івано-Франківського обласного клінічного кардіологічного центру Роман Петровський. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Медик також радить, якої формули варто дотримуватися, щоб уберегти своє серце.

“Код для вашого серця – 0. Це значить 0 викурених сигарет. 30 – це значить щоденно 30 хв фізичного навантаження. 5 – це рівень вашого холестерину. 140 на 90 – максимальні рівні тиску, мають бути нижчі. Це – код вашого здорового серця”, – розповідає Роман Петровський.

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.