Нацгвардієць з Прикарпаття, який збив шість літаків і ракету, отримав орден «Золота Зірка» (фото)

Без рубрики

19-річний боєць із Прикарпаття Роман Гломба, який вразив з ПЗРК шість російських літаків, а також одну крилату ракету, отримав з рук президента орден «Золота Зірка».

Президент України Володимир Зеленський вручив ордени «Золота Зірка» військовослужбовцям, яким присвоєно звання Героя України, та членам родин загиблих захисників, удостоєних цього звання посмертно, йдеться на сайті НГУ, інформує  щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Бліц-інфо.

Урочиста церемонія відбулася в Білій залі Героїв України в Маріїнському палаці в Києві.

Володимир Зеленський зазначив, що сьогодні найвищими державними нагородами відзначають тих, хто творить історію нашої держави, нашого народу й незалежності.

«Щоразу, коли ми говоримо про звільнені українські території, про міста, села, у які повертається наш державний прапор, про людей, ми говоримо насправді про тих, чия хоробрість на полі бою є фундаментом наших здобутків і майбутньої перемоги», – наголосив Глава держави.

Пам’ять тих, хто загинув, захищаючи Україну та її незалежність, присутні вшанували хвилиною мовчання. Володимир Зеленський вручив найвищі державні нагороди.

З рук Глави держави орден «Золота Зірка» отримав полковник Національної гвардії України Мукімбой Жумабоєв. Гаубичний артилерійський дивізіон під його командуванням із перших днів повномасштабного російського вторгнення забезпечував підтримку сил оборони Харкова та місцевого аеропорту. Під час виконання вогневих завдань підрозділ знищив значну кількість ворожої техніки. Завдяки діям полковника та підготовленого ним особового складу вдалося зупинити просування ворога; окупанти зазнали суттєвих втрат.

Був нагороджений лейтенант Нацгвардії Євгеній Громадський. Взвод НГУ під його командуванням також брав участь в обороні Харкова. 24 лютого бійці знищили техніку та особовий склад ворога, зокрема з ручного протитанкового гранатомета було підбито артилерійську установку. 26 лютого бійці підрозділу під командуванням Євгенія Громадського у взаємодії з військовослужбовцями ЗСУ зупинили рух механізованої колони противника та захопили полонених.

Відзначений і стрілець-зенітник, солдат НГУ Роман Гломба, який під час бойових чергувань прикривав від повітряного нападу позиції батальйону на Запоріжжі, поблизу села Мала Токмачка. Влучними пострілами з ПЗРК «Ігла» солдат тричі знищував ворожі літаки Су-25 (29 квітня, 23 травня та 29 травня). Таким чином Герой запобіг обстрілу позицій українських захисників і міста Запоріжжя.

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.