Допомагають колишнім в’язням, переселенцям та безхатькам. Як працює Будинок нічного перебування у Франківську

Новини, Суспільство

З початку 2022 року до Будинку нічного перебування в Івано-Франківську звернулися за допомогою 116 людей. З них — 21 людина, звільнена з місць позбавлення волі, 13 людей з інвалідністю та двоє, які постраждали від торгівлі людьми.

Про це пише щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на оперативну нараду міського голову, директор установи Іван Боберський.

З його слів, з початком повномасштабної війни роботи у працівників закладу побільшало.

“Збільшилася кількість людей, які приховують інформацію про громадянство РФ. Вони звертаються до нас за отриманням статусу бездомної особи. Ми співпрацюємо з відповідними службами в цьому напрямі. До нас приходять дуже багато переселенців, які до початку великої війни також були бездомними. Також зараз багато людей виходять з місць позбавлення волі, з тих колоній, які евакуювали сюди. Багатьох звільняють умовно достроково і вони всі приходять до нас”, — розповідає Іван Боберський.

З початку року, окрім ліжкомісць, у Будинку нічного перебування надали 2 195 соціально-побутових послуг.

“Ми влаштували на стаціонарне лікування 18 осіб та надали першу медичну допомогу 35 людям. Ми дали 133 людям одяг і взуття. Окрім цього, щотижнево організовуємо благодійний обід біля нашого будинку для 50 людей”, — каже Іван Боберський.

На базі Будинку нічного перебування працює структурний підрозділ Центру обліку бездомних. Зараз на обліку перебувають 34 людини. Загалом з початку року було 186.

“З них — 18 людей, які вийшли з місць позбавлення волі, три учасники бойових дій, 12 сімей з неповнолітніми дітьми, 16 людей з інвалідністю, 24 переселенці та двоє людей, які постраждали від торгівлі людьми. Ми надали 1 197 соціальних консультацій, допомогли відновити втрачені документи трьом людям, посприяли у реєстрації місця проживання 19 людям і працевлаштували двох. Окрім цього, допомогли відновити втрачені родинні та соціальні зв’язки трьом людям”, — розповідає Іван Боберський.

З початку року працівники закладу провели 48 соціальних патрулювань та виявили 192 людини з групи ризику щодо втрати житла. Іван Боберський каже, з ними провели профілактичну роботу та соціальні консультації.

“Кожну нову людину, яка звертається в установу, скеровують у медзаклад для проходження обстеження та укладення декларацій. З початку року видали 95 таких направлень. Також в закладі є швидкі тести, які дають можливість перевірити людину на наявність ВІЛу, гепатиту та туберкульозу. З початку 2022 року ці захворювання виявили у 14 людей”, — каже директор установи.

Іван Боберський розповідає, з початку повномасштабної війни будинок не припиняв свою роботу.

“Завдяки співпраці з благодійними організаціями ми можемо проводити доброчинні обіди та забезпечувати людей, які приходять до нас, засобами гігієни та одягом. Ми співпрацюємо з однією зі служб доставки, яка в разі відмови клієнтів від їжі привозить страви нам. Також продовжуємо співпрацювати з перукарнями та фотосалонами. Це значно пришвидшує повернення людей у суспільство”, — розповідає Іван Боберський.

Директор Будинку нічного перебування каже, також працюють із жертвами домашнього насильства. З початку року в установу скерували 13 таких людей. Працівники будинку надали їм 41 послугу.

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.