У лікувальних закладах Івано-Франківщини працюють 37 медичних капеланів

Новини, Політика, Суспільство

На Івано-Франківщині у 35 лікарнях працюють 37 медичних капеланів. Така посада в медзакладах області існує приблизно рік.

Про це пише щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Суспільне Карпати.

Про це Суспільному розповів голова комісії у справах душпастирства охорони здоров’я Івано-Франківської архієпархії УГКЦ, отець Ярослав Рохман.

За його словами, щоб прирівняти в майбутньому капеланів до медичних працівників 19 вересня в Івано-Франківську відбулася Всеукраїнська конференція “Капеланство в охороні здоров’я: український досвід та перспективи”.

“Медичний капелан може виконувати величезну кількість праці у лікарні й почасти виконує. Тому дуже важливо, щоб його ввели у штат медустанови. Саме тоді капелан має більше можливостей працювати з пацієнтами, їхніми родичами та медперсоналом. Він виступає певним містком між ними”, — каже отець Ярослав Рохман.

Голова комісії у справах душпастирства охорони здоров’я розповідає, в Україні практика медичного капеланства існує понад століття.

“Якщо копати далеко в історію, то це — вже більше століття. Якщо від часу незалежності України, то відколи церква вийшла з підпілля. Саме з того часу капелани почали ходити до хворих. Капелан приходив відслужити літургію чи посповідати. А сьогодні ми виходимо на якісно новий рівень”, — каже отець Ярослав Рохман.

З його слів, в Івано-Франківській архієпархії УГКЦ чотири медичні капелани мають сертифікат міжнародного визнання. Вони пройшли навчання в Зальцбургу (Австрія) та в Україні.

“Одним із завдань капелана є бути поруч, чути, вміти слухати, не перебиваючи, й не шукати одразу відповіді на всі питання, які людина ставить. Деколи для людини, яка хворіє, важливо просто бути почутою. Не завжди в сучасному світі цей момент задовольняється”, — каже медичний капелан Михайло Віхоть.

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.