Азот, свинець, пестициди: які річки Прикарпаття найбільш забруднені та хто в цьому винен

Економіка, Новини, Суспільство

Саджава і Кропивник — найбільш забруднені річки на Прикарпатті. Такий висновок фахівців лабораторії моніторингу вод Західного регіону Дністровського басейнового управління водних ресурсів.

Про це пише щоденна онлайн-газета Голос ІФ.

Спеціалісти досліджували воду впродовж року, розповів Суспільному начальник Дністровського БУВР Роман Михайлюк.

З його слів, Саджаву забруднюють стічні води підприємств, із яких найбільші — водоканалізаційне господарство Долини й товариство з обмеженою відповідальністю “Уніплит”.

“Вміст пестицидів у річці перевищує допустимий у 125 разів, азоту амонійного — у 20. Недобрий стан також річки Кропивник, яка протікає в зоні Домбровського кар’єру”, — розповів Роман Михайлюк.

Забруднена і невелика річка Павельче у селі Павлівка Івано-Франківського району. За словами керівника Дністровського басейнового управління водних ресурсів, концентрація свинцю у воді перевищує норму в півтора раза.

Втім є позитивні результати моніторингів, проведених у місцях питних водозаборів області — у всіх шести пунктах відбору проб вода є чистою.

Щоб поліпшити якість моніторингів, працівники лабораторії БУВРу хочуть надалі застосовувати рідинний хроматомасспектрометр. Це обладнання, говорить Роман Михайлюк, дозволить проводити дослідження за 45 і більше показниками.

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.