Зріст на 38%: медики закликають прикарпатців повертатися до маскового режиму

Здоров'я, Новини, Суспільство

Лише за минулий тиждень рівень захворюваності на COVID-19 в області зріс на 38%. Все через те, що мутує новий підтип Омікрону.

Тож масковий режим повертається на Прикарпаття, інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Фіртку.

Найбільше зараз хворіють діти початкових класів та люди похилого віку, кажуть епідеміологи.

«Зареєстровано 723 випадки проти 524 за минулий тиждень. Найбільший показник захворюваності в Коломийському та Франківському районах. Зараз уразлива група населення – це діти і люди 60+. Якщо до липня циркулював Дельта і з малим відсотком Омікрону, то тепер Омікрон 100% та ще й із 5-ма підтипами з яких є ще підтипи», – зазначає заступниця генерального директора ДУ «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Тетяна Джус.

Натомість у поліклініках Івано-Франківська ситуація із коронавірусом теж не дуже втішна. Адже загалом ковід зафіксували у півтисячі пацієнтів. Серед симптомів нібито отруєння, а на 5 день різке підвищення температури.

«Досить часто до нас люди звертаються із діагнозом «отруєння». Але це ніяке не отруєння. Тепер це один із симптомів коронавірусу. Тобто, є нудота, блювота, болі в животі, нездужання, відмова від їжі, зниження апетиту. І такий стан триває 1-2 дні, потім він проходить.

А опісля на 5 день з’являться підвищення температури і тоді вже діагностується за допомогою швидких тестів, які зараз є у достатній кількості – ковід. Якщо раніше захворювання коронавірусу розпочиналося з високої температури та ломоти тіла, то тепер така «картина» набагато рідше зустрічається», – каже директор КНП “Центр первинної медичної і консультативно-діагностичної допомоги” Ольга Савчук.

Однак, такий ріст захворюваності на коронавірус: прогнозований, кажуть епідеміологи. Тож, щоб вберегтися від ковіду медики рекомендують провакцинуватися першою, другою чи бустерною дозами. Оскільки, щеплення від коронавірусу, як і від деяких інших інфекційних хвороб, є безпечним, дієвим та ефективним.

«Прогнозований ріст захворюваності на коронавірус пов’язаний із тим, що зараз активний епідсезон на респіраторні та гострі вірусні захворювання. Вакцини є в області в достатній кількості – понад 23 тисячі доз. Тому закликаємо прикарпатців зробити щеплення та не нехтувати своїм здоров’ям», – розповідає заступниця генерального директора з питань досліджень біологічних факторів ДУ «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Тетяна Джус.

На сьогодні, медики закликають людей не нехтувати масковим режимом. Найбільше лікарі наголошують одягати засоби індивідуального захисту у громадському транспорті та супермаркетах. Оскільки, там масове скупчення людей і вони найчастіше заражаються.

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.