Комендантська година на Прикарпатті: що варто знати

Новини, Суспільство

З 23:00 години до 5:00 години на території області продовжує діяти комендантська година. 

У цей час заборонено перебувати на вулицях та в інших громадських місцях без спеціально виданих перепусток та документів, які посвідчують особу.

Про це пише щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Фіртку.

Зазначимо, що спеціальні перепустки діють лише в межах території, де запроваджено комендантську годину та їх облік також здійснює комендатура на території, де запровадили комендантську годину.

Для того, щоб забезпечити безпеку та порядок, дотримання комендантської години на території Івано-Франківщини створили піші наряди, які залучають до патрулювання спільно з Національною гвардією України.

Так, під час комендантської години патрульні мають право перевіряти документи й, відповідно, встановлювати правомірність перебування на вулицях та в інших громадських місцях.

Наразі у Кодексі про адміністративні правопорушення не передбачено відповідальності за порушення комендантської години. Покарання можливе лише за відмову виконувати законне розпорядження чи вимоги патруля.

Згідно зі статтею 185 Кодексу України про адміністративні правопорушення за невиконання вимог законного розпорядження або вимоги патруля порушнику загрожує:

  • штраф;
  • громадські чи виправні роботи;
  • адміністративний арешт до 15 діб.

Вимоги комендантського патруля потребують негайного виконання без зайвого сперечання. Якщо людина навмисно не виконує законні вимоги комендантського патруля до неї можуть застосувати фізичну силу чи вогнепальну зброю.

Нагадаємо, що у липні міністр внутрішніх справ Денис Монастирський в ефірі телемарафону висловив думку, що порушників комендантської години потрібно штрафувати.

«Не всі дотримуються умов комендантської години, і це питання до наших законодавців, щоб було встановлено належну відповідальність за порушення.

Йдеться про адміністративну відповідальність», — сказав посадовець.

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.