На Прикарпатті вперше за 18 років виявили збудника кліщового енцефаліту. Наскільки це небезпечно і як вберегтися (відео+фото)

Новини, Суспільство

Працівники Івано-Франківського обласного центру контролю та профілактики хвороб виявили у Калуському районі збудника кліщового енцефаліту.

Про це повідомляє щоденна онлайн-газета Голос ІФ з  посиланням на Facebook-сторінку установи, Суспільне Карпати

Востаннє це захворювання фіксували у 2004 році — також на Калущині,

Про те, які основні симптоми захворювання, до яких ускладнень воно може призвести, як вберегтися від укусу кліща і до кого звертатися за допомогою, читайте у матеріалі Суспільного.

Що таке кліщовий енцефаліт і наскільки він небезпечний

Кліщовий енцефаліт — це гостре вірусне захворювання. Воно належить до особливо небезпечних інфекцій та вражає центральну нервову систему. В обласному центрі контролю та профілактики хвороб повідомляють, що епідемічний сезон в енцефалітних кліщів розпочинається у березні-квітні й триває до п’яти місяців. Заразитися вірусом людина може під час випадкового розчавлювання кліща, який є збудником цієї інфекції, розчухуванні укусу чи втиранні у шкіру.

Директорка Центру первинної медичної й консультативно-діагностичної допомоги Ольга Савчук каже, що дуже часто зараження призводить до летальних випадків та інвалідності.

На Прикарпатті вперше за 18 років виявили збудника кліщового енцефаліту. Наскільки це небезпечно і як вберегтися
Директорка Центру первинної медичної й консультативно-діагностичної допомоги Ольга Савчук. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

“Після перенесеного енцефаліту людина може втратити як рухливі функції, так і когнітивні. Тобто людина до своєї особи може не повернутися. Це є непрогнозовані захворювання, вони можуть закінчитися або летально, що здебільшого і стається, або інвалідністю. І дуже рідко буває таке, що після енцефалітів людина повністю відновлюється”, — говорить фахівчиня.

Як розпізнати захворювання і куди звертатися за допомогою

Ольга Савчук розповідає, що передбачити перебіг хвороби дуже складно, тому за перших симптомів людям необхідно звертатися до лікарів.

На Прикарпатті вперше за 18 років виявили збудника кліщового енцефаліту. Наскільки це небезпечно і як вберегтися
Фото: Студія DV-PRO

“Чітко сказати, що є певний набір симптомів при енцефаліті, неможливо. Може випадати мова, зір, підвищитися температура тіла, можуть випадати рефлекси (парези, паралічі, параплегії). Тоді потрібна обов’язкова госпіталізація в неврологічне відділення. Найчастіше така людина лікується в реанімації”, — розповідає Ольга Савчук.

Енцефалітні кліщі — “гості” Прикарпаття: звідки вони прийшли

Кліщі, які є збудниками енцефаліту, на території Прикарпаття не водяться — осередків їхнього поширення тут ніколи не фіксували. Про це розповів кандидат біологічних наук Андрій Заморока. За його словами, єдиним місцем, де в Україні у другій половині XX ст. виявляли осередки цих кліщів, був Крим.

“Кліщовий енцефаліт поширений в Азії, Малій Азії, в Туреччині є осередки, ближче до Казахстану, Узбекистану. Це — “сухіші” регіони з більш середземноморським або субтропічним кліматом. А в нас цього ніколи не було. По одному випадку дуже складно сказати, що відбувається. Тому, що ми не знаємо, звідки взагалі людина приїхала з цією хворобою”, — пояснює Андрій Заморока.

На Прикарпатті вперше за 18 років виявили збудника кліщового енцефаліту. Наскільки це небезпечно і як вберегтися
Фото: Студія DV-PRO

За його словами, поширеними на Прикарпатті є кліщі, укуси яких можуть спричинити хворобу Лайма. Це — небезпечне захворювання, яке супроводжується ураженням шкіри, нервової системи, опорно-рухового апарату і серця. Втім, на відміну від енцефаліту, хвороба не така летальна.

Як вберегтися від укусів кліщів

Щоб вберегтися від укусів кліщів, після прогулянок в лісах і парках необхідно ретельно випрати одяг, прийняти душ, оглянути своє тіло і волосся. А під час вигулу домашніх улюбленців — користуватися репелентами для тварин. Якщо ж контакту з кліщем уникнути не вдалося, необхідно одразу звернутися до лікаря, каже директорка Центру первинної медичної і консультативно-діагностичної допомоги Ольга Савчук.

“Звертайтеся насамперед до травматолога або хірурга. Вони правильно видаляють кліща. Після цього обов’язково необхідно пройти лікування спеціальним антибіотиком, щоб провести профілактику хвороби Лайма і енцефаліту. Лікар це призначає, лікар це знає”, — розповідає медикиня.

Ольга Савчук каже, якщо отримати своєчасну медичну допомогу людина не може, перебуваючи, до прикладу, в горах, видалити кліща можна власноруч. Після цього треба обробити місце укусу антисептиком. А згодом — відвідати лікаря.

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.