27 клубів та чемпіонат Першої ліги у два етапи. ПФЛ визначила формат та учасників Першої та Другої ліг у сезоні 2022/23

Без рубрики

Змагання у другому дивізіоні розпочнуться 27 серпня.

Про це повідомляє щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на офіційний сайт організації.

Професійна футбольна ліга України визначилася з форматом проведення та списком учасників чемпіонатів Першої та Другої ліг на сезон 2022/23. Про це

Загалом на рівні ПФЛ у новому сезоні зіграють 27 клубів. 16 з них стартуватимуть у Першій лізі, 11 – у Другій. Список учасників ПФЛ поповнили чотири клуби-новачки: “Васт” (Миколаїв), “Нива” (Бузова), “Звягель” (Новоград-Волинський) та “Хуст Сіті” (Хуст).

Також визначилася дата початку нового чемпіонату в Першій лізі. Базовою датою для проведення матчів першого туру обрали 27 серпня. А перший етап чемпіонату має закінчитися поєдинками 14-го туру наприкінці листопада (базова дата – 26-те число).

Також в обох чемпіонатах запровадять новий формат першості у порівнянні з тим, як проводили обидва турніри останніми роками.

Учасники Першої та Другої ліг в сезоні 2022/23

  • Перша ліга (група “А”): “Буковина” (Чернівці), “Діназ” (Вишгород), “Епіцентр” (Кам’янець-Подільський), “Карпати” (Львів), “Нива” (Тернопіль), “Полісся” (Житомир), “Прикарпаття” (Івано-Франківськ), ФСК “Маріуполь”.
  • Перша ліга (група “Б”): “Гірник-Спорт” (Горішні Плавні), “Кремінь” (Кременчук), ЛНЗ (Черкаси), “Металург” (Запоріжжя), “Оболонь” (Київ), “Полтава”, “Скорук” (Нікопольський р-н), “Чернігів”.
  • Друга ліга: “Васт” (Миколаїв), “Звягель” (Новоград-Волинський), “Кремінь-2” (Кременчук), “Металург-2” (Запоріжжя), “Нива” Бузова, “Нива” Вінниця, “Реал Фарма” (Одеса), “Рубікон” (Київ), “Хуст Сіті” (Хуст), “Чайка” (Петропавлівська Борщагівка), “Полісся-2” (Житомир).

Формат проведення сезону в Першій лізі

Чемпіонат другого за силою українського дивізіону проходитиме у декілька етапів. А його команди починатимуть сезон у двох групах, до яких їх розподілили за географічним принципом. У попередніх сезонах таку ж систему розподілу застосовували у Другій лізі.

  • На першому етапі у двох групах по вісім команд відбудуться два кола, що складатимуться з 14 турів (усього – 112 матчів між усіма учасниками). Після чого перші чотири команди кожної з груп боротимуться за путівку до УПЛ у другому етапі.
  • На другому етапі перші чотири команди групи “А” у два кола гратимуть виключно з чотирма найкращими колективами групи “Б”. На другому етапі враховуватимуть результати зустрічей команд з однієї групи, що відбулися на першому етапі.
  • Дві найкращі команди в підсумковій таблиці другого етапу отримують прямі путівки до УПЛ. А третя та четверта найкращі команди гратимуть перехідні матчі з 14-ю та 13-ю командами елітного дивізіону відповідно.

Зміни у форматі плей-оф можуть відбутися в залежності від долі футбольних клубів “Десна” та “Маріуполь”, за якими залишили місця в Прем’єр-лізі.

  • У разі повернення обох клубів до чемпіонату в сезоні 2023/24, перехідні матчі не проводитимуться. А число клубів УПЛ автоматично збільшиться до 18 команд.
  • Якщо повернутися зможе тільки один з двох згаданих клубів, стикові матчі відбудуться лише між третьою командою Першої ліги та 14-м клубом УПЛ.

Формат проведення сезону в Другій лізі

11 команд-учасниць зіграють між собою у два кола. Розподіл команд за географічною ознакою цього сезону в третьому дивізіоні не передбачений.

До Першої ліги гарантовано вийде найкраща команда першості. Колектив, що посяде другу сходинку, гратиме перехідні матчі з передостанньою командою Першої ліги.

Що відомо

  • Чемпіонат України на рівні Прем’єр-ліги має розпочатися 23 серпня. У наступному розіграші елітного дивізіону візьмуть участь 16 клубів.
  • За підсумками недограного сезону 2021/22 жодна з команд УПЛ не вилетіла з еліти. З Першої ліги в класі підвищилися харківський “Металіст” та криворізький “Кривбас”.
  • “Десна” і “Маріуполь” не змогли заявитися на новий сезон УПЛ через несприятливі безпекові та інфрастуктурні умови у своїх регіонах. Маріуполь від травня цього року перебуває під російською окупацією.

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.