Зібрали 290 свідчень очевидців. В Івано-Франківську відкрили Центр документування воєнних злочинів (відео+фото)

Новини, Політика, Суспільство

В Івано-Франківську відкрили Центр документування воєнних злочинів. Волонтери з Прикарпаття долучилися до коаліції “Україна.5 ранку”, яка розслідує злочини РФ.

Про це пише щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на керівника “Поступового гурту франківців”Сергій Адамович.

“На сьогодні ми можемо похвалитися — 290 таких свідчень очевидців, свідків воєнних злочинів у нас є. Ми їх оцифровуємо. Я запитувався у швейцарців, коли ми притягнемо Путіна до відповідальності? Вони сказали, що це буде довго, але обов’язково буде”, — розповів Сергій Адамович.

Зібрали 290 свідчень очевидців. В Івано-Франківську відкрили Центр документування воєнних злочинів
Сергій Адамович. Фото: Facebook/Сергій Адамович

Робота в центрі вимагає ще й знання психології, каже переселенка з Дніпра Ірина Калита. За спеціальністю вона – юристка. Волонтерка вважає, що при документуванні важливо не нашкодити людям, які стали жертвами чи свідками воєнних злочинів.

“Люди при згадці про ті події — відразу в них такі емоції, можуть розплакатися. Спочатку треба заспокоїти, а потім вже спілкуватися”, — говорить Ірина Калита.

Зібрали 290 свідчень очевидців. В Івано-Франківську відкрили Центр документування воєнних злочинів
Волонтер центру Микола Остап’як. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Волонтер центру Микола Остап’як розповідає, що часто переселенці з областей, які найбільше постраждали внаслідок російської агресії, з Івано-Франківська вирушають за кордон. Тому для волонтерів важливо якомога швидше зібрати покази цих людей.

“У нас є спеціальна форма, яку заповнюють. Ми в ній збираємо свідчення про воєнні злочини. Це — злочини, які вчинили війська Російської Федерації на території України проти мирних жителів. Переважно очевидці бачили руйнування якихось будинків, пересування російської техніки, стрілянину”, — каже Микола Остап’як.

Центр документування воєнних злочинів розташований на вулиці Шевченка, 44 А у приміщенні Навчально-наукового юридичного інституту Прикарпатського університету імені Василя Стефаника. До роботи центру також долучилися студенти та викладачі вишу.

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.