“Це була дуже неочікувана новина”. Франківець Андрій Никифорчин про срібну медаль на міжнародній олімпіаді з фізики (відео+фото)

Війна, Новини, Політика, Суспільство

Іванофранківець Андрій Никифорчин за декілька днів візьме участь у міжнародній олімпіаді з астрономії. На конкурсах світового рівня хлопець змагається не вперше.

Про це повідомляє щоденна онлайн-газета Голос ІФ.

Нещодавно він виборов срібну медаль на міжнародній олімпіаді з фізики у Швейцарії. Як проходили змагання, як готувався до них та де бачить своє майбутнє, хлопець розповів кореспондентці Суспільного.

“Це була велика радість. Я написав погано. Але потім виявилося, що задачі були дуже складні, й всі написали жахливо. Тому це була дуже неочікувана новина. Я думав, що нічого не буду мати”, — розповідає Андрій.

Команда, яка представляла Україну, долучилася до змагань у Швейцарії з Київського національного університету в онлайн-режимі.

"Це була дуже неочікувана новина". Франківець Андрій Никифорчин про срібну медаль на міжнародній олімпіаді з фізики
Команда, яка представляла Україну на олімпіаді з фізики. Фото: Андрій Никифорчин

Готувалися до такого конкурсу три тижні з найкращими професорами України, а перед тим багато часу тривала самостійна підготовка. Після початку повномасштабної війни, пригадує хлопець, і не сподівався, що українська команда зможе взяти участь в олімпіаді.

“На початку я взагалі про це все забув. Я “забив” на фізику на місяці три. Потім подзвонили, що я їду на міжнародну олімпіаду, і я подумав: треба готуватися. Ми щодня займалися з найкращими професорами. З 9:00 до 19:00, звичайно, з невеличкою перервою на обід, вчили, сиділи та розв’язували різні задачі”, — розповідає Андрій Никифорчин.

Міжнародна олімпіада, каже хлопець, тривала протягом двох днів. Щодня на виконання теоретичних та практичних завдань учасники мали п’ять годин.

"Це була дуже неочікувана новина". Франківець Андрій Никифорчин про срібну медаль на міжнародній олімпіаді з фізики
Фото: Андрій Никифорчин

Цього року фізичні експерименти проводили без жодних інструментів, лише за допомогою комп’ютерної симуляції. Чи не найважче, зі слів Андрія, давалося розв’язування задач.

На задачі, наприклад, на теоретичному турі дають п’ять годин. Але щоб спокійно їх вирішити, треба 10 годин. Вони дуже важкі для розуміння. В журі міжнародних олімпіад є така тенденція — давати задачі з тих тем фізики, які не проходять в школі, але вони дають таку дуже коротку теоретичну довідку”, — розповідає хлопець.

"Це була дуже неочікувана новина". Франківець Андрій Никифорчин про срібну медаль на міжнародній олімпіаді з фізики
Фото: Андрій Никифорчин

Зараз Андрій готується до міжнародної олімпіади з астрономії, яка проходитиме в Грузії. Це будуть другі міжнародні змагання, в яких хлопець візьме участь.

Раніше, каже батько Андрія Олег Никифорчин, син брав участь у міських, обласних та всеукраїнських змаганнях. Чоловік пригадує, перше призове місце Андрія на олімпіаді з математики в четвертому класі здивувало всіх.

“В молодших класах Андрій поводився, як цілком нормальна дитина. Він міг битися з товаришами на перервах. Я пам’ятаю його контрольну роботу з математики в початковій школі, коли він здав порожній листок, бо за вікном був дуже гарний сніг і він ним милувався. Він робить успішно те, що його цікавить, і, на наше щастя, математика потрапила до цього списку”, — каже Олег Никифорчин.

"Це була дуже неочікувана новина". Франківець Андрій Никифорчин про срібну медаль на міжнародній олімпіаді з фізики
Андрій Никифорчин в дитинстві. Фото: Андрій Никифорчин

Андрій Никифорчин вступив на математичний факультет Ягеллонського університету в Кракові. З професією, каже хлопець, ще точно не визначився. Проте після закінчення навчання хоче повернутися в Україну.

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.