Педагоги не воюють: хто з учителів та вчених отримав відстрочку від мобілізації

Новини, Політика, Суспільство

Верховна Рада ухвалила законопроєкт №7352, який вносить зміни до закону про мобілізацію — надає право на відстрочку викладачам та науковим співробітникам. І тим, хто має наукові звання, і тим, хто їх не має.

Зберегти кадровий науковий та викладацький потенціал — така мета заявлена у пояснювальній записці до проєкту закону №7352, який парламент ухвалив 29 липня, інформує щоденна онлайн – газета  Голос ІФ.

“Згідно з даними Міністерства освіти і науки України, на 1 січня 2020 року у вищих навчальних закладах працювало близько 4500 педагогічних працівників, на яких право на відстрочення від призову на військову службу при мобілізації не поширюється. Водночас для України є актуальним питання збереження її педагогічного та наукового кадрового потенціалу. Одним із важливих напрямів у відновленні України є розвиток інновацій та наукомістких галузей економіки, що потребує відповідного кадрового забезпечення”, — пояснюють автори проєкту.

Закон “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” раніше передбачав відстрочку від призову для педагогів та науковців, але у ст. 23 закону йшлося лише про тих, хто отримав вчене звання чи науковий ступінь. Тепер цю статтю доповнили  таким абзацом: “Наукові, науково-педагогічні та педагогічні працівники, за умови, що вони працюють в установах та організаціях, закладах вищого, професійного вищого, професійного (професійно-технічної) або загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менше ніж на 0,75 ставки”.

Керівний партнер ЮК “ВОЛХВ” Олександр Навальнєв прокоментував Фокусу, що тепер коло тих, кого не призвуть на військову службу в Україні, включає:

  • які не мають наукове звання у зв’язку з відсутністю деяких об’єктивних обставин;
  • працюючих на посадах доцента та професора, але без наукових звань професора чи доцента;
  • з науковим званням старшого наукового співробітника;
  • працюючих на посадах старших викладачів та викладачів без наукового звання та наукового ступеня на основному місці роботи;
  • працюючих на посадах викладачів після завершення навчання на третьому рівні вищої освіти, але до захисту дисертації на здобуття наукового ступеня доктора філософії (PhD) у зв’язку з різними обставинами.

Юристи пояснили: законопроєкт №7352 хоч і говорить про право на відстрочку, але за фактом стосується скасування мобілізації для викладачів та наукових співробітників, яких тепер не призиватимуть на військову службу. Хоча поки закон не набув чинності — після голосування за проєкт 29 липня його текст відправили на візування до головного комітету — Комітету ВРУ з питань національної безпеки, оборони та розвідки. Коли закон з’явиться з усіма необхідними погодженнями, зокрема з підписом президента, він набуде чинності наступного дня після його опублікування.

Довідково. Олександр Навальнєв уточнює, що згідно з чинним законодавством науково-педагогічними працівниками є особи, які за основним місцем роботи у вищих навчальних закладах проводять навчальну, методичну, наукову (науково-технічну, художню) та організаційну діяльність.

  • Педагогічні працівники — це особи, які за основним місцем роботи у вищих навчальних закладах ведуть навчальну, методичну та організаційну діяльність.
  • Науковими працівниками є особи, за основним місцем роботи та відповідно до трудового договору (контракту) професійно здійснюють наукову, науково-технічну чи науково-організаційну діяльність та мають відповідну кваліфікацію незалежно від наявності наукового ступеня або вченого звання.

“Отже, і викладачі, і керівники кафедр у вишах теж матимуть право на відстрочку від мобілізації“, — зазначив Навальнєв.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими!
Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.