Суд заборонив будівництво гірськолижного курорту, який міг би конкурувати з “Буковелем”

Економіка, Новини, Суспільство

Закарпатський окружний адмінсуд повністю задовольнив позов захисників гірського масиву та скасував розпорядження Тячівської та Рахівської РДА щодо затвердження детального плану територій, яким передбачалося будівництво масштабного гірськолижного курорту на Свидовці.

Про це інформує щоденна онлайн – газета  Голос ІФ з посиланням на Zaxid.net.

Відповідне рішення колегія суддів Закарпатського окружного адміністративного суду прийняла 19 липня. Як повідомила адвокатка ГО “Екологія-Право-Людина”», представниця позовників у суді Ольга Мелень-Забрамна, наразі суд проголосив лише резолютивну частину.

“Наш позов задоволено повністю, суд скасував розпорядження Тячівської та Рахівської РДА щодо затвердження детального плану територій для будівництва гірськолижного курорту на Свидовці. Мотивацію суду дізнаємось пізніше, коли буде опублікований повний текст рішення”, — зазначила Ольга Мелень-Забрамна.

Видання зазначає, що резонансна справа про будівництво гірськолижного курорту на гірському масиві Сивдовець на Закарпатті тягнеться із 2017 року. Загалом про плани побудувати на Свидовці гірськолижний курорт стало відомо ще у 2016 році. Тодішній голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль повідомив про домовленості із власниками “Буковелю” щодо продовження курорту на територію Закарпаття. Згідно з озвученими планами, це мав бути гірськолижний курорт “Свидовець”, втричі більший за сам “Буковель”. Планувалося, що на території гірського масиву побудують 60 готелів, 120 ресторанів, а також фітнес-центри, магазини, банки, багаторівневі парковки для автомобілів та навіть приватний аеродром.

Проти будівництва мега-курорту виступали екологи, природоохоронці та місцеві мешканці, які обурювалися планами збудувати гігантський курорт на Свидовці. Крім того, юристи-екологи неодноразово заявляли, що ні громаді, ні активістам забудовники не дали можливості належно ознайомитися із детальними планами територій для будівництва курорту. Активісти руху Free Svydovets також заявляли, що громадські слухання у селах, дотичних до місцевості, де запланований курорт, були проведені із порушеннями, а детальні плани території курорту не доступні громадськості й понині.

У вересні 2021 року Верховний суд скасував рішення попередніх інстанцій стосовно будівництва гірськолижного мега-курорту на Свидовці та відправив справу знову на розгляд Закарпатського окружного адміністративного суду, який 19 липня задовольнив позов екологів і скасував розпорядження про затвердження детального плану території для будівництва курорту на Свидовці.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими!
Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.