Сьогодні у небі з’явиться супермісяць

Новини, Політика

Якщо ви подивитеся на небо в середу ввечері (13 липня), то матимете гарні шанси побачити найбільший і найяскравіший Місяць року.

Про це пише щоденна онлайн – газета  Голос ІФ з посиланням на  bbc.com.

Повний “Оленячий Місяць”, як і “Полуничний Місяць” минулого місяця, буде класифікуватися як “супермісяць”.

Таке явище виникає тоді, коли Місяць перебуває поблизу перигею, найближчої точки на його орбіті навколо Землі, завдяки чому він виглядає більшим і яскравішим.

місяць

Орбіта Місяця відносно Землі є еліптичною, тобто наша відстань до нього постійно змінюється.

Таня де Салес Маркес, астрономка планетарію Королівської обсерваторії Гринвіча, каже, що повний Місяць у перигеї виглядає приблизно на 14% більшим і на 30% яскравішим, ніж повний Місяць в апогеї, коли Місяць розташований найдальше від нас на своїй орбіті.

Вона додала, що Місяць виглядатиме ще більшим відразу після сходу завдяки оптичному ефекту під назвою “ілюзія Місяця”.

“Для тих, у кого немає перешкод на горизонті, Місяць, що сходить, може бути справжнім видовищем”, – сказала вона.

Чому “Оленячий Місяць”?

Male deer with antlers in front of the Moon

АВТОР ФОТО,GETTY IMAGES

Посилаючись на альманах Maine Farmer’s Almanac, NASA повідомляє, що липневий повний Місяць корінні американці алгонкіни, які проживають на північному сході нинішніх Сполучених Штатів, називали “Оленячим Місяцем”. Це пояснюється тим, що він з’являється в той час, коли в оленів з’являються нові роги.

Європейці називали його “Сінним Місяцем” через сінокоси в цю пору року.

NASA каже, що індуїсти, буддисти і джайни в липні відзначають повний Місяць Гуру, який вважають часом для очищення розуму та вшанування гуру або духовного вчителя.

Термін “супермісяць” ввів астролог Річард Нолле у 1979 році.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими!
Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.