Джерела доходів і витрат домогосподарств Івано-Франківської області (інфографіка)

Економіка, Новини, Суспільство

За даними вибіркового обстеження умов життя домогосподарств, яке щорічно проводиться органами державної статистики, середньомісячні сукупні ресурси пересічного домогосподарства Івано-Франківщини у 2021 році становили 15449 грн, що на 11% більше, ніж у 2020 році (в цілому в Україні – 14491 грн та на 17% більше відповідно).

Про це повідомиляє  щоденна онлайн – газета  Голос ІФ з посиланням на Головне управління статистики.

Рівень середньомісячних еквівалентних загальних доходів одного прикарпатця майже у  3 рази перевищив рівень законодавчо встановленого прожиткового мінімуму та на 49% – фактичного прожиткового мінімуму.

У структурі сукупних ресурсів частка грошових доходів склала 90%, проти 94% в цілому в Україні.

Основним джерелом наповнення сімейного бюджету домогосподарства нашого краю залишаються доходи від зайнятості, які склали 59% усіх надходжень, зокрема 48% становила оплата праці та 11% – доходи від підприємницької діяльності та самозайнятості. Частка пенсій, стипендій та соціальних допомог (включаючи готівкові і безготівкові пільги та субсидії) склала 18% сукупного рівня. Значну частину займали допомоги від родичів та інших осіб грошима і продуктами харчування, частка яких становила 10%. Важливу роль продовжували відігравати доходи від особистого підсобного господарства та самозаготівель, які становили 8% усіх доходів домогосподарства. Решта 5% склали доходи від власності, використані заощадження, позики, повернені домогосподарству борги, інші грошові доходи.

У 2021 році середньомісячні сукупні витрати одного домогосподарства Івано-Франківської області становили 13124 грн, що на 13% більше, ніж роком раніше (в цілому в Україні – 11243 грн та на 18% більше відповідно). У їх структурі переважали витрати на продовольчі товари та харчування поза домом – 57%. На придбання непродовольчих товарів сім’ї направляли 27% усіх видатків, на оплату послуг – 11%. Частка інших витрат (допомога родичам, купівля акцій, нерухомості, будівництво, капремонт, вклади до банків тощо) збільшилась у порівнянні з 2020 роком на 1 в.п. і склала 5% сукупного рівня.

Серед регіонів країни Івано-Франківська область посіла п’яте та шосте місця за розміром середньомісячних сукупних витрат та сукупних ресурсів одного домогосподарства відповідно.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими!
Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.