Скільки коштує врятувати життя туриста заблукалих у Карпатах

Новини, Суспільство

Прикарпатські рятувальники продовжують розшукувати та допомогати туристам, які губляться та травмуються у горах.

Як повідомила речниця Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Івано-Франківській області Христина Перцович, найчастіше туристи губляться влітку та взимку, рідше — восени та навесні, інформує щоденна онлайн – газета  Голос ІФ .

За словами рятувальників, найпоширенішою причиною, чому туристи губляться у горах в основному є переоцінка своїх можливостей та недооцінювання складності маршруту чи рельєфу місцевості.

Крім того, туристи нехтують консультацією з рятувальниками та їхнім інформуванням чи реєстрацією своєї групи, де вказані особи можуть дізнатися про стан маршруту, необхідний перелік одягу та спорядження й отримати інші рекомендації надзвичайників.

Водночас вирахувати вартість однієї пошуково-рятувальної операції ДСНС дуже складно. Вона залежить від різних обставин: кількості залучених підрозділів, кількості рятувальників, відстані до місця проведення робіт та терміну проведення робіт. Орієнтовно одна пошуково-рятувальна операція коштує до 20 000 гривень.

Зауважимо, що у країнах з відповідним законодавством гроші, витрачені на пошуково-рятувальну операцію застрахованого туриста, компенсує страхова. Якщо мандрівник не застрахувався — платитиме за порятунок сам.

В Україні, якщо турист проігнорує попередження про погіршення погодних умов чи не дотримуватиметься правил безпеки, його врятують безплатно.

З метою зменшення виникнення нещасних випадків у гірській місцевості, рятувальники нагадують, що наразі по області та місту надзвичайно висока пожежна небезпека 5-го класу, тому любителям гірського відпочинку потрібно утриматися від туристичних походів у Карпати.

А тим, хто все-таки зважиться на таку подорож, варто дотримуватися правил безпеки під час відпочинку у горах, а також потрібно пам’ятати, що безпека в горах залежить від багатьох факторів. Відтак, надзвичайники нагадують про необхідність дотримання правил безпеки під час відпочинку у гірській місцевості.

Зокрема, вирушаючи у туристичний похід, дотримуйтесь наступних порад:

  • обов’язково інформуйте своїх близьких і знайомих про проходження вашого маршруту й очікуваний час повернення з походу;
  • уникайте походів поодинці, мінімальна рекомендована кількість учасників туристичної групи складає не менше ніж три особи;
  • переконайтеся, що ваше екіпірування відповідає вимогам походу: візьміть з собою достатню кількість їжі та води (зігрівальні напої – чай, кава), а також необхідний теплий одяг та взуття, медикаменти;
  • поцікавтеся умовами місцевості та прогнозом погоди;
  • обов’язково візьміть з собою перевірені туристичні карти.

«Дбайте про свою безпеку та у випадку виникнення надзвичайної події негайно телефонуйте до Служби порятунку за номером 101», – наголосили надзвичайники.

Щоб спростити процес взаємодії з рятувальною службою та зробити її ефективнішою, для гірських туристів розробили GPS моніторингову систему, яка містить мобільний застосунок «Порятунок у горах».
Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими!
Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.
Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.