На Прикарпатті дніпровця вкусила змія

Новини, Суспільство

За даними Головного управління ДСНС України в Івано-Франківській області, з початку року на Прикарпатті від укусу плазунів постраждало дві особи.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ.

У травматологічне відділення Калуської центральної районної лікарні доставлено жителя села Кропивник Калуського району, з діагнозом «укус змії пальця правої руки». А ще декілька днів тому до реанімаційного відділення Яремчанської міської центральної лікарні було доставлено жителя міста Дніпро, якого вкусила змія, стан задовільний.

Департамент цивільного захисту Львівщини пояснює, що із настанням спекотної погоди змії покидають свої сховища, щоби погрітися під сонячними променями. Зазвичай змії втікають від людей, а кусають лише для свого захисту.

У плазунів поганий зір та слух, але своїм тілом вони дуже добре вловлюють коливання землі на відстані 10-15 метрів. Проте у спеку це відчуття у змій притуплюється, вони стають лінивими, малорухливими, тому люди можуть легко на них наступити.

Тому варто знати про першу допомогу після укусу змії: передовсім намагайтесь якнайшвидше упродовж 10-15 хвилин відсмоктати з ранки отруту.

Отруту можна висмоктувати і ротом, але якщо немає патологічних змін у порожнині рота (карієс зубів, тріщини язика та губ, їх пошкодження тощо), при цьому постійно спльовуйте відсмоктану рідину і промивайте рот водою; промийте ранку перекисом водню та перев’яжіть;  обмежте фізичні зусилля, щоби зменшити розповсюдження отрути в організмі;  не можна припалювати ранку розпеченим залізом, сірниками, порошком марганцю тощо, це ще більше пошкоджує тканину тіла;   забороняється накладати джгут на кінцівку.

Після надання першої допомоги потерпілого необхідно терміново доставити у медичний заклад для введення антитоксичної сироватки.

Читайте найголовніші новини Івано-Франківська та Прикарпаття на сайті Голос ІФ.  Дивіться відео-новини, розслідування на YouTube каналі Голос ІФ.

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.