Українка в Нідерландах організувала середню школу для українських дітей біженців (фото)

Новини, Суспільство

Після повномасштабного вторгнення військ РФ в Україну Оксана Олійник та її діти переїхали для тимчасового проживання у нідерландське містечко Дордрехт. Там жінка організувала українську середню школу. Заклад, за її словами, буде відділенням системи міжнародних шкіл, створеної у Нідерландах.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на розповідь Оксани Олійник в етері Українського радіо Карпати.

“Даємо українським школярам можливість вчитися у межах нідерландської освітньої системи, але за вимогами Міністерства освіти і науки України. Орієнтуємося на всеукраїнський розклад і ті навчальні матеріали, які пропонує міністерство. Українські вчителі навчають дітей різних предметів, маючи зарплати нідерландської міжнародної школи”, — розповіла Оксана Олійник.

Українка в Нідерландах організувала середню школу для українських дітей біженцівФото: Facebook/Oksana Oliinyk

Українську школу відкрили у 3-поверховій старовинній будівлі, розташованій в центрі Дордрехта. Там можуть перебувати 120 учнів. Утім, як передбачають організатори школи, ця кількість упродовж місяця може подвоїтися. Зважаючи на це, зараз для навчального закладу шукають більше за розмірами приміщення — зі спортивними залами, дитячими майданчиками та іншими локаціями. Поки розглядають варіанти покращення умов.

Навчальний процес в українській школі вже розпочався. За парти сіли 110 учнів віком від 12 до 18 років (у Нідерландах у середній школі навчаються до 18-річного віку – ред.). Серед них — жителі Київської, Житомирської, Харківської, Одеської, Миколаївської областей. Навчатиметься у Нідерландах і дівчинка з Івано-Франківська.

Шкільні науки викладатимуть 10 вчителів-українців. З них — лише одна людина раніше проживала у Нідерландах. Решта — це ті, хто приїхав у різні країни як біженець після початку великої війни в Україні, розповідає Оксана Олійник.

“Усіх їх знаходила через оголошення у Facebook, через знайомих і друзів. Троє приїхали до нас зі Словаччини, одна жінка — з Італії, ще одна — з Польщі. Зібрали активну команду людей, які хотіли не тільки порятуватися від війни, а й мали внутрішню потребу робити щось корисне. А контакт із дітьми й допомога їм в адаптації до нової реальності та повернення до нормального освітнього процесу – це те, в чому є сенс”, — говорить жінка.

Українка в Нідерландах організувала середню школу для українських дітей біженцівФото: Facebook/Oksana Oliinyk

З її слів, у школі, крім звичних предметів, викладатимуть сценічну майстерність, проєктний менеджмент і основи соціального підприємництва. Від школярів є запит на вивчення української, англійської, нідерландської мов.

На своїй сторінці у Facebook Оксана Олійник написала, що готова поділитися досвідом створення української школи з іншими українцями, які зараз проживають за кордоном. Вона каже, після публікації допису до неї вже звертаються охочі братися за справу.

Що відомо

Кілька років тому Оксана Олійник, жителька села Христанівка на Полтавщині, приїжджала на Івано-Франківщину і в етері Українського радіо Карпати розповідала про проєкт “Живе село”. На той момент родина Оксани із Києва переїхала у сільську місцевість і активізувала життя там — відкрила бібліотеку, створила музей історії села, відновила роботу крамниці. У Христанівку приїздили туристи з усієї України та з-за кордону, щоб відпочити й попрацювати на землі.

Читайте найголовніші новини Івано-Франківська та Прикарпаття на сайті Голос ІФ.  Дивіться відео-новини, розслідування на YouTube каналі Голос ІФ.

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.