В Івано-Франківському медичному університеті стартували безкоштовні курси української мови (відео+фото)

Відео-новини, Новини, Суспільство

В Івано-Франківському національному медичному університеті стартували безкоштовні курси української мови. Заняття провели у бібліотеці вишу.

Доцентка мовознавства Уляна Соловій розповіла кореспондентці Суспільного, що на уроки можуть приходити всі охочі. Зокрема удосконалити українську мову можуть й люди, які вимушено переїхали з інших регіонів України до Івано-Франківська.

За її словами, на перший урок української мови зареєструвалися 17 учасників. Сьогоднішнє заняття – ознайомче. На ньому вчитимуть, як правильно вітатися українською. Уляна Соловій каже, перше правило у вивченні української мови – перебороти свій страх бути висміяним за неправильну вимову. Адже кожна помилка – крок до прогресу.

В Івано-Франківському медичному університеті стартували безкоштовні курси української мовиФото: Суспільне Карпати

Заняття проводить доцентка мовознавства Уляна Соловій

“Мова – це наша душа, наша нація і наша суспільна свідомість. Важливо не лише розуміти українську мову, не тільки писати чи читати українською. Дуже важливо використовувати її як інструмент самовдосконалення і саморозвитку. Від першої нашої зустрічі і упродовж наступних ми будемо удосконалювати мову. Будемо робити її інструментом саморозвою. Дуже важливо комунікувати українською, жити нею”, — каже Уляна Соловій.

Також викладачка радить вдома багато читати книжок українською. Більше спілкуватися на рідній мові зі своєю сім’єю чи друзями.

В Івано-Франківському медичному університеті стартували безкоштовні курси української мовиФото: Суспільне Карпати

Киянка Ірина Козаченко розповідає, що завжди говорила російською. Та коли почалася війна, зрозуміла, що хоче говорити винятково українською. Тому прийшла на курс, аби вдосконалювати свої знання.

“Спілкуватися суржиком мені не хотілося. Я – максималістка. І я хочу вільно, красиво розмовляти. Я працюю психологом. Зі своїми клієнтами хочу говорити українською. Я бачу, що моя термінологія ще поки що залишається російською. Мені треба час, щоб перекладати якесь слово. І це мене гальмує”, — пояснює Ірина Козаченко.

Олеся Третьякова також переїхала до Івано-Франківська з Києва. Жінка каже, поки що важко розмовляти українською вільно. Проте вона має велике бажання це змінити.

В Івано-Франківському медичному університеті стартували безкоштовні курси української мовиФото: Суспільне Карпати

“Ми всією сім’єю вирішили розмовляти українською мовою. Я працюю тренеркою зі сквошу. Вся наша спільнота – російськомовна. Зараз я була вимушена переїхати до Івано-Франківська. Мені здається, це — очевидно, чому я хочу розмовляти українською мовою. Я маю бажання і читати українську літературу, і вірші, і вести бесіду зі своєю аудиторією українською”, — розповідає Олеся Третьякова.

Мовні курси у медичному університеті проводитимуть тричі на тиждень. У понеділок, середу та п’ятницю о 14:00.

Читайте найголовніші новини Івано-Франківська та Прикарпаття на сайті Голос ІФ.  Дивіться відео-новини, розслідування на YouTube каналі Голос ІФ.

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.