Російські загарбники порушують вимоги радіаційної безпеки на Чорнобильській АЕС

Кримінал, Новини, Політика, Суспільство

На захопленій РФ Чорнобильській АЕС і у зоні відчуження росіяни порушують вимоги радіаційної безпеки.

Про це повідомила у Телеграмі уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, пише щоденна онлайн-газета Голос ІФ.

«На захопленій окупантами Чорнобильській АЕС та у зоні відчуження російські військові порушують вимоги радіаційної безпеки. Здійснюється безконтрольне переміщення особового складу та військової техніки на підприємстві, у зоні відчуження та за її межі», – уточнюється у повідомленні.

За її словами, ці дії призводять до погіршення радіаційної обстановки на об’єкті та у зоні відчуження, а також сприяють розповсюдженню радіоактивного забруднення за межі зони.

Денісова також навела дані від Держатомрегулювання, відповідно до яких регулюючий контроль за станом ядерної та радіаційної безпеки ядерних установок та інших об’єктів на майданчику Чорнобильської АЕС та на території зони відчуження наразі неможливий.

«Окрім того, станом на 6 березня на об’єкті «Укриття» вийшли з ладу декілька датчиків контролю нейтронного потоку, потужності дози гамма-випромінювання та радіаційного забруднення повітря, що призвело до неможливості здійснення контролю за критичністю та низкою радіаційних параметрів в одному з приміщень об’єкту», – поінформувала Денісова.

Вона уточнила, що відсутність належного контролю за функціонуванням Чорнобильської АЕС ставить під загрозу міжнародну екологічну безпеку у цілому.

Денісова підкреслила, що відповідно до статті 8 Римського статуту міжнародного кримінального суду, який підписано як Україною, так і РФ, до військових злочинів віднесено умисний напад, коли відомо, що він стане причиною випадкової широкої, довгострокової та серйозної шкоди навколишньому природному середовищу, що не є співставними з очікуваною воєнною перевагою.

«Закликаю міжнародні правозахисні організації вжити всіх можливих заходів для посилення тиску на Російську Федерацію для припинення воєнної агресії проти України та деокупації зон підвищеної небезпеки. Прошу країни-члени НАТО: закрийте небо над Україною», – наголосила Денісова.

Читайте найголовніші новини Івано-Франківська та Прикарпаття на сайті Голос ІФ.  Дивіться відео-новини, розслідування на YouTube каналі Голос ІФ.

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.