В Івано-Франківському медуніверситеті підготували протирадіаційне укриття (відео+фото)

Відео-новини, Новини, Суспільство

Протирадіаційне укриття в центральному корпусі Івано-Франківського національного медичного університету готове для використання.

Про це кореспондентці Суспільного розповів начальник служби цивільного захисту вишу Володимир Штефюк ,інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ.

З його слів, сховище призначене для працівників університету, які зможуть продовжувати свою роботу, якщо у країні уведуть особливий чи воєнний стан.

Протирадіаційне укриття в центральному корпусі Івано-Франківського національного медичного університету збудували радянські військові у 1956 році, розповідає Володимир Штефюк. Його площа — 144 м². У сховищі є два входи та аварійний вихід, яким можна скористатися, якщо будівля повністю завалиться. Одночасно перебувати в укритті можуть приблизно 115 людей.

В Івано-Франківському медуніверситеті підготували протирадіаційне укриттяФото: Суспільне Карпати

“Зараз саме приміщення вже готове до користування. Укриття призначене для безперервного перебування людей до двох діб. Після цього їх потрібно виводити, у сховищі проводитиметься заміна фільтрів, тобто регламентні роботи. Пізніше укриття знову можна використовувати”, — сказав Володимир Штефюк.

З його слів, найважливіше, що є у сховищі, — система очищення повітря, яка зараз працює. За гроші університету в установці замінили фільтри.

В Івано-Франківському медуніверситеті підготували протирадіаційне укриттяФото: Суспільне Карпати

У сховищі, — система очищення повітря, яка зараз працює

“Фільтровентиляційна установка — комплект фільтрів (є три фільтри), система подачі повітря, система випускних повітроводів. Вона отримує живлення від стаціонарного електроживлення. Якщо електропостачання відсутнє, якщо світла немає, то установка працює завдяки перевідній ручці механічним способом”, — говорить Володимир Штефюк.

В укритті облаштували санвузол та підвели водопостачання. За гроші медуніверситету тут зробили косметичний ремонт та поміняли заржавілі комунікації.

В Івано-Франківському медуніверситеті підготували протирадіаційне укриттяФото: Суспільне Карпати

В укритті облаштували санвузол

Поруч з протирадіаційним укриттям є й звичайний підвал для тимчасового перебування, каже помічниця ректора з адміністративно-господарської роботи вишу Тетяна Типусяк. За її словами, тут викладачі та студенти зможуть заховатися від небезпеки на три-чотири години. Підвал має декілька виходів.

В Івано-Франківському медуніверситеті підготували протирадіаційне укриттяФото: Суспільне Карпати

Аварійний вихід в протирадіаційному укритті

“Що тут ще доробити? Ну хіба позаносити якісь лавки, крісла, щоб можна було присісти. Підвали — готові. Їх ми використовуємо щоденно для потреб університету”, — розповіла Тетяна Типусяк.

Зараз у приміщенні підвалу — гардероб. Студентка першого курсу Ілона Кузьміна розповідає, що знає про це укриття.

“Відчуваю себе в безпеці, але тут перебувати більше кількох годин не можна, тому що не вистачить повітря. Але я знаю, що є укриття. Якщо буде якась небезпека, то нам про це скажуть”, — каже студентка.

Читайте найголовніші новини Івано-Франківська та Прикарпаття на сайті Голос ІФ.  Дивіться відео-новини, розслідування на YouTube каналі Голос ІФ.

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.