“Хоч гори кишать ведмедями, остерігатися треба собак”, – франківський мандрівник Богдан Ославський про похід Карпатами

Новини, Суспільство, Туризм

Журналіст і мандрівник Богдан Ославський із Івано-Франківська 2021-го пройшов пішки маршрутом “Арка Карпат”, що пролягав через Румунію, Україну, Польщу та Словаччину.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на журнал Країна“.

За 97 днів здолав близько 2300 км. Це була перша українська експедиція через усі Карпати.

Своїм досвідом поділився Богдан Ославський:

“Боявся диких звірів, зокрема ведмедів. Перед походом досліджував це питання, слухав лекції зоологів. Є документальний фільм “Людина-грізлі” про американця, який 12 років поспіль щоліта їздив у найдикіші місця Аляски і жив поруч із ведмедями. Там закінчилося все печально. Ведмідь чоловіка з’їв. Та я собі думав, якщо тварини його так довго терпіли, то не все так страшно. У Карпатах живе 8 тисяч ведмедів, з них 6700 – у Румунії. Та я в поході ведмедя бачив лише раз і то дуже далеко, він пасся собі”, – згадує.

За його словами, у Карпатах більше небезпечні собаки. Особливо у Румунії.

Тут досі процвітає вівчарство. Більше, як в Україні. А з кожною отарою ходить зграя здоровенних собак-пастухів. Вони засікають здалеку. Ще їх і не видно, а вже добре чути, як зірвались і з гавкотом. Спочатку ми зупинялися, але ця тактика недобре себе показала, бо собаки оточують колом. Краще просто йти, вдавати, що їх не помічаєш. Іноді дупою чуєш їхні пащі майже впритул. Зціплюєш зуби, аж поки їх гавкіт поступово віддалятиметься, а потім і зовсім стихне. Шоу з собаками повторювалося майже щодня. Зазвичай двічі-тричі на день, а бувало, що й п’ять разів. В Україні теж вівчарів не бракує. Але у них собак менше, вони не такі великі й не агресивні до людей”, – розповідає мандрівник.

Читайте найголовніші новини Івано-Франківська та Прикарпаття на сайті Голос ІФ.  Дивіться відео-новини, розслідування на YouTube каналі Голос ІФ.

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.