У Коломиї скажений пес покусав дитину. У місті запроваджено карантин

Здоров'я, Новини, Суспільство

Відбулось позачергове засідання надзвичайної протиепізоотичної комісії Коломийської міської ради у зв’язку із випадком сказу у собаки, який травмував дитину. 

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Коломийську філію ДУ “Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ”.

Ще 8 осіб є контактними. Усі потерпілі проходять курс антирабічного лікування. Коломию оголошено неблагополучним пунктом по сказу.

Регіональна державна лабораторія Держпродспоживслужби встановила сказ собаки, що належав жителеві Коломиї.

З 18 лютого тут накладені карантинні обмеження, у зоні ризику — вулиці Сарма-Соколовського, Кубийовича, Авраменка, Милиянчука, Купустинського, Каменецька, Ткачука, Об’їзна.

Сказ — смертельне захворювання. Його збудник — вірус, який виділяється зі слиною хворої тварини. Заразитись можна від укусу, при попаданні слини на подряпину, садно або навіть непошкоджену шкіру, слизові оболонки очей, порожнини рота, при дотику з предметом або одягом, забрудненими слиною хворої тварини. Важливо знати, що від людини до людини сказ не передається.

Хворіють на сказ всі теплокровні тварини. Особливо небезпечними є бродячі собаки, домашні кішки, а з диких тварин —  лиси, вовки: в період хвороби вони втрачають страх перед людиною і заходять в населені пункти.  Ознаки захворювання сказом у тварин досить різноманітні. Найбільш характерні — виділення слини, блювота, водобоязнь, агресивність, параліч.У собак і кішок частіше бувають буйні форми сказу. Неспокійні і лякливі, вони ховаються по кутках, погано їдять, тікають з хати. Собаки може гризти неїстівні предмети, голос у неї стає хрипким або зовсім зникає.

Щоб попередити захворювання на сказ, треба запам’ятати основне:

— якщо ви зустрінете свійську або дику тварину з незвичною, нетиповою поведінкою — пам’ятайте: вона може бути хворою на сказ. Оберігайте всіх, особливо дітей, від смертельної небезпеки, яку криє в собі неправильна поведінка з тваринами.

— необхідно знати: вірус сказу виділяється зі слиною тварин за декілька днів до появи у них видимих ознак захворювання. Можна заразитися від нібито здорової тварини. Дуже важливо —  в домашніх умовах кусану рану необхідну рясно промити  водою з милом. Тварину слід ізолювати і звернутись до лікаря, який надасть необхідну допомогу та доповість ветеринарній службі про необхідність нагляду за нею на протязі 10 діб. Цього достатньо для того, щоб з’ясувати стан тварини. Лікар після діагнозу ветеринарного спеціаліста знімає потерпілого з обліку або призначає курс щеплень із 5 уколів на протязі місяця (вакцина безкоштовна, наявна в травматологічному відділі ЦРЛ). Часто необізнаність громадян приводить до відмов від щеплень.

— сказ неможливо вилікувати, його можна попередити, якщо своєчасно зробити щеплення. Його ефективність залежить від своєчасного звертання за медичною допомогою. Кожний пропущений день – загроза життю!

Читайте найголовніші новини Івано-Франківська та Прикарпаття на сайті Голос ІФ.  Дивіться відео-новини, розслідування на YouTube каналі Голос ІФ.

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.